Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Dachshund
Dachshund
Dachshund
Ebook207 pages2 hours

Dachshund

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Dachshunden - Populær jakthund i lite format

 

Men det er mye mer ved en dachshund. Visste du for eksempel at denne lille rakkeren faktisk er en jakthund? Det er vanskelig å tro, ettersom du forestiller deg at en jakthund er litt større og sterkere. Og hva jakter en dachshund på? Dette spørsmålet vil bli besvart i denne veiledningen om denne spesielle hunderasen.

Men ikke bare det. Du vil lære mye mer om dachshunden. For eksempel hvordan det blir en jakthund og hva som kreves for denne testen. Videre behandles spørsmålet om du som privatperson i det hele tatt kan og har lov til å trene en jakthund, eller om dette bare er forbeholdt anerkjente jegere.

 

Innholdet i boken er:

 • Hunderasen dachshund
 • Utdanning og trening av en dachshund
 • Helse og ernæring
 • Pleie av dachshunden
 • Dachshunden som jakthund
 • Karakter, opplæring og mye mer


Hvordan ble dachshunden til og hvor stammer den fra? Du har sikkert sett mange dachshunder og lurt på deres veldig forskjellige utseende. Det stemmer ... det er forskjellige raser av Dachshund. Du vil også finne svar på dette og få mye mer informasjon. God fornøyelse med lesingen.

LanguageNorwegian
PublisherFynn Hansen
Release dateFeb 12, 2023
ISBN9798215597637
Dachshund

Read more from Fynn Hansen

Related to Dachshund

Reviews for Dachshund

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

  Book preview

  Dachshund - Fynn Hansen

  Dachshund

  Fynn Hansen

  ––––––––

  Innhold

  Hunderasen Dachshund

  Dachshundens historie - Hvor kommer den fra?

  Dachshunden som jakthund

  Portrett av rasen Dachshund - Profilen

  Dachshundens karakter og natur

  Utdannelse og trening av en dachshund

  Positiv forsterkning i hverdagen

  Klikkertrening

  Respekttrening overfor mennesker og hunder

  Stuedressert

  Problematferd hos dachshund

  Disiplinløshet

  Bjeffing, uønsket atferd og stahet

  Å overvinne frykt

  Å kjøre bil

  Frykt for andre hunder

  Frykt for mennesker

  Ikke en jakthund - Å holde dachshunden sysselsatt

  Godbiter og belønninger

  Respektopplæringen

  Manglende respekt for andre hunder

  Udisiplin, bjeffing og aggressiv atferd

  Stubenreinhet hos valper og hunder

  Det generelle opplæringsutstyret

  Halsbånd eller brystsele?

  Velge riktig bånd

  Trekker i båndet

  Belønninger og godbiter

  Valpens bevegelser og ansiktsuttrykk

  Veiledning for gjenfinning

  De første kommandoene - Sitt!, Ned!, Av!.

  Hvordan øve på "Sitt

  Sted

  Gjenfinning

  Disiplinløshet

  Overdreven bjeffing

  Frykt for å kjøre bil

  Stahet

  Helsekapitlet

  Helseproblemer hos dachshund

  Raseuavhengige sykdommer

  Ormer og lopper

  Kastrering og sterilisering

  Vaksinasjoner

  Riktig kosthold for  dachshunden

  Tørrfôr eller våtfôr?

  Hjemmelaget mat

  Tørrfôr eller våtfôr?

  Kjøtt, fisk eller vegansk?

  BARFing eller veganer?

  Hjemmelaget eller kjøpt?

  Problemet med allergier

  Riktig pleie for dachshunden din

  Pelspleie

  Ørepleie

  Potepleie

  Ulvekloen

  Øyebehandling

  Nesepleie

  11. Tips for anskaffelse

  Dachshunden som jakthund

  Jakthundetrening

  Anleggsrevisjonen (AP)

  Lydighetstrening

  Opplæring i sporing og sporregistrering

  Dummy-opplæring

  Opplæring mot jakt

  Trening av dachshund

  Opplæringsutstyr

  Tips for rask læring

  Avsluttende ord

  Kilder

  Hunderasen Dachshund

  Dachshunden ble opprinnelig avlet som en jakthund. Han regnes for å være veldig eventyrlysten, livlig og nysgjerrig. De beste egenskapene for å følge eieren på jakt. De mest kjente rasene er korthåret dachshund, langhåret dachshund og ruhåret dachshund. De skiller seg hovedsakelig i pelsens tekstur. Karakterene kan også være ganske forskjellige, så du bør bli kjent med hver enkelt rase slik at du kan finne din Dachshund. Men hvor kommer egentlig denne lille hunden fra? Les videre, så finner du ut av det.

  Dachshundens historie - Hvor kommer den fra?

  De første hundene som lignet veldig på dachshunden var allerede kjent i middelalderen, dvs. rundt år 500 til 1500. Imidlertid kan slike hunder ha eksistert lenge før vår tidsregning, fordi en statue fra faraoenes tid er blitt utgravd der en dachshundlignende hund er avbildet. Den kan dateres tilbake til ca. 1486 f.Kr. Så denne rasen kan være mye eldre enn tidligere antatt.

  De små firbente vennene, vanligvis korthårede dachshunder, pleide å beskytte bondens høner og gjess mot grevling og rev. En tax har veldig korte ben, men det er takket være dette faktum at den var utmerket til å komme inn i hulen til en grevling eller rev for å avlive dem. Det er bevis for at denne lille hunden stammer fra krysninger av såkalte bronsealderhunder (Torfhunden) med lavlandshunder og molosserhunder. Dette utviklet seg til Bracke, som ligner på Teckel. Generelt regnes den såkalte Keltenbracke som stamfar til alle dachshunder.

  Dronning Victoria av England begynte å introdusere de første dachshundene til landet sitt på 1800-tallet, og på begynnelsen av 1900-tallet kom de små hundene også til Frankrike.

  Nå ble dachshunden avlet over hele Europa i tre forskjellige raser. Den korthårede dachshunden ga opphav til den langhårede dachshunden og den ruhårede dachshunden. Det tok ikke lang tid før Dachshunden også ble en populær rase i Amerika.

  Avlsregisteret for langhåret dachshund ble først opprettet helt på begynnelsen av 1900-tallet, selv om denne rasen er mye eldre. I løpet av denne tiden dukket langhårede dachshunder i rødlig farge opp igjen og igjen på utstillinger og ble dermed veldig raskt kjent og ekstremt populære.

  Ruhåret dachshund kan også se tilbake på en lang opprinnelseshistorie. Denne rasen ble skapt ved å parre en korthåret dachshund med en engelsk terrier. Det ble også gjort avlsforsøk med en Sky Terrier og en Yorkshire Terrier. På grunn av disse forskjellige kryssene hadde ikke den rauhårede dachshunden et ensartet ytre utseende i lang tid, hver hund så annerledes ut. Derfor ble det i det 20. århundre besluttet å i økende grad krysse den korthårede dachshunden igjen, slik at den ruhårede dachshunden var tydelig gjenkjennelig som sådan.

  Den første standarden for denne rasen ble satt i 1879. Den avles nå i tre størrelser: Normal valp, dverg dachshund og kanin dachshund. Det er dokumentert at Rauhaardackel har vært brukt som jakthund i Tyskland siden middelalderen.

  I dag er dachshunden klassifisert som en tysk rase. Den første klubben for denne hunderasen ble grunnlagt i 1888 som Deutscher Teckelklub. I dag regnes den som den nest eldste hundeavlsklubben i Tyskland og er medlem av VDH, FCI, JGHV og WUT.

  Dachshunden er selvfølgelig oppført som en rasehund av FCI. Her vises den imidlertid under navnet Dachshund. Den er delt inn i tre seksjoner i gruppe 4: Standard dachshund, dvergdachshund og kanindachshund.

  Dachshunden som jakthund

  Dachshunden er en eksepsjonelt god jakthund. Jaktinstinktet er forankret i genene hans, og hans lille størrelse gjør at han hovedsakelig kan brukes til jakt på rev og grevling. Han er veldig glad i apportering, noe som også kommer ham til gode på jakt. En skutt and må ofte hentes fra et vann, og dachshunden gjør denne oppgaven med glede og hengivenhet.

  ––––––––

  Portrett av rasen Dachshund - Profilen

  Dachshunden er en liten hunderase som blir omtrent 20 cm til 26 cm høy. Det er en jakthund, og instinktet til å jakte er medfødt. Derfor må du være spesielt oppmerksom når du trener den. Hvis dachshunden ikke skal brukes som jeger, må du gi den en passende aktivitet og absolutt prøve å inneholde eller kontrollere jaktinstinktet slik at din firbente venn ikke går seg vill under turene dine fordi den har sporet en kanin eller noe lignende.

  Dachshunden er utstyrt med stor intelligens og viser stor vilje til å lære. Han er modig, noe han skal være som en jakthund, og veldig viljesterk for å nå målet sitt. I tillegg har han en veldig frekk natur, noe som igjen gjør denne lille hunden veldig populær. Siden han krever lite plass fra eieren sin, kan han også holdes godt i mindre leiligheter og er også nyttig som familiehund.

  Som allerede nevnt avles dachshunden i tre forskjellige størrelser og med tre varianter av pels. I Tyskland er forskjellige farger tillatt, men ingen hvite markeringer er tillatt. En helt svart farge er heller ikke ønskelig. I USA ser det litt mer fargerikt ut. Det finnes til og med en tigerdachshund som har den såkalte merle-fargen. Dette skyldes en mutasjon i genene, slik det også forekommer hos Australian Shepherd.

  Dachshundens karakter og natur

  Som du allerede har erfart, er dachshunden en jakthund. Du vil ikke bare kunne trene bort dette instinktet. Har du andre kjæledyr i hjemmet ditt? Da bør du tenke deg om to ganger før du skaffer deg en dachshund, fordi den kan se dem som byttedyr. Hvis du fortsatt ikke vil klare deg uten en dachshund, må du skape muligheter for å holde mindre kjæledyr borte fra den. 

  Du kan også bruke en dachshund som vakthund. Han er veldig oppmerksom og årvåken. Videre er den lille fyren utstyrt med en sunn mistillit og vil indikere alt som ikke hører hjemme i hagen hans ved å bjeffe. I tillegg viser han liten respekt for artsfrender.  Merkelige hunder, som er langt overlegen ham i størrelse, han gjør sin posisjon klar ved å bjeffe. Dachshunden er en veldig modig liten fyr.

  Mens du trener dachshunden din, vil du helt sikkert bli konfrontert med dens stahet og stahet. Her må du være spesielt konsekvent og ikke tillate noen unntak. Hvis du tar dette til hjertet, vil du ha en lojal og kjærlig følgesvenn ved din side som vil være glad for å få kos og vil også bli en god underholder for barna dine.

  Du må imidlertid ikke forveksle en antatt stahet med den medfødte atferden til en jakthund. For utenforstående kan dachshundens evne til å ta egne beslutninger ofte virke som om den er sta. Dette er ikke tilfelle i denne saken. Evnen til å handle selvstendig betyr også at dachshunden stiller spørsmål ved gitte kommandoer. Han må finne dem meningsfulle for å adlyde dem.

  Utdannelse og trening av en dachshund

  har allerede lest flere ganger at dachshunden din er en jakthund som krever spesielt konsekvent trening. Helt fra begynnelsen bør du nærme deg ham på en måte som viser ham at du er flokklederen og dermed alfadyret. Vis og fortell ham på en vennlig, men bestemt måte hva som er tillatt og hva som ikke er det. Ellers vil den frekke lille rakkeren raskt gå deg på nervene.

  Aldri utdanne med straff og absolutt ikke med vold. Dette vil bare oppmuntre til stahet, men vil aldri nå det virkelige målet.

  Arbeid med positiv forsterkning og mange belønninger. Dette vil vise din sta dachshund at det er verdt å adlyde kommandoene dine.

  Vis imidlertid mye tålmodighet, ingen mester har falt fra himmelen ennå. Fremfor alt bør du alltid fullføre en bestemt trening eller øvelse når den er vellykket. Hvis det ikke fungerer, ta et skritt tilbake og gjenta det du allerede har lært. Dette vil holde hunden din motivert.

  Velg alltid korte, konsise ord for kommandoene dine. De må forstås av hunden din, og hvis du gir ham lange setninger, vil han ikke vite hva han skal gjøre med dem. Som et resultat vil han ignorere kommandoen din. 

  Hvordan du nå kan takle utdanning med positiv forsterkning, vil du lære i løpet av de neste linjene.

  Positiv forsterkning i hverdagen

  Positiv forsterkning i trening og oppdragelse av en hund utelukker enhver form for vold og straff. Det er derfor ekstremt dyrevennlig, og du vil oppnå mye mer med denne metoden. Hunden din vil ikke være underdanig og redd for deg, men fordomsfri og klar for enhver dårlig gjerning. For her lærer han at det lønner seg for ham å lytte til deg.

  De belønnende tingene for hunden din her er belønninger i form av godbiter, leker eller til og med klapping og verbal ros. Dette er positive opplevelser for ham som han forbinder med atferden han nettopp har vist, og han vil derfor vise den oftere i fremtiden for å få belønning. Dermed forsterkes den riktige atferden du ønsker. Derimot vil du fullstendig ignorere en atferd som er uønsket. Dachsen din vil ikke lenger vise denne spesielle atferden over tid fordi den ikke virker verdt det for ham. Tross alt vil han ikke få en belønning. Med denne typen trening vil du bygge opp et spesielt godt tillitsforhold til dachshunden din.

  Å trekke i båndet bør tjene som et eksempel. Du kjenner det sikkert. Turen er ekstremt irriterende fordi hunden din hele tiden trekker i båndet og dermed trekker deg over åkeren. Men du vil ha en avslappet tur der du kan koble av fra dagen. Å stadig trekke hunden tilbake i båndet gir absolutt ingen avslapning her, verken for deg eller for din firbente venn. Tvert imot er det ekstremt ubehagelig for hunden din hvis du trekker den tilbake i båndet, og det endrer ikke atferden i det minste.

  Ta en annen tilnærming, nemlig med positiv forsterkning. Det er sikkert også øyeblikk når hunden din ikke trekker i båndet, men ser seg rundt etter deg eller bare står stille. Det er ditt øyeblikk ... beløn ham med hva som helst - godbiter, klapping, ros. Gjør det alltid når din firbente venn ikke trekker i båndet, men konsentrerer seg om deg. På denne måten lærer han å gi deg oppmerksomhet og å få en belønning for det. Du vil snart se at det er slutt på å trekke i båndet.

  Du kan bruke denne positive forsterkningen på hvilken som helst ønsket atferd. Uansett hva du ber hunden din om å gjøre, arbeid med belønning i stedet for straff. Det kan ta litt lengre tid, men du vil ha en hund som stoler helt på deg.

  Men hva ville du gjort hvis du jobbet med straff? Også her skal du få en forklaring slik at du kan utvikle forståelse for det og forvise denne tanken med en gang.

  Konsekvensen av straff i form av fysisk vold er at hunden din ikke lenger vil være i stand til å lære. Han vil lide av alvorlige stressymptomer som vil forstyrre læring. Din firbente venn vil bli redd, spesielt for deg, men denne frykten kan også spre seg til gjenstander eller andre mennesker. Hvis straffene ikke stopper, kan aggressiv atferd også utvikle seg, og hunden din kan bite på et tidspunkt fordi han ikke vet hvordan han skal hjelpe seg selv i sin frykt. Tillitsforholdet til deg er massivt forstyrret. Kan du stole på en person du er redd for? Absolutt ikke. Avstå derfor fra enhver bruk av makt.

  Selv slike hjelpemidler som utøver en slags stimulans på dyret har ingen plass i utdanningen. Dette gjelder særlig halsbånd med pigger eller som lager lyd. Du bør også avstå fra å bruke såkalte chokers. Også her vil hunden din lide av stress og reagere fryktsomt. De er kontraproduktive i trening og utdanning av en hund, du vil aldri oppnå det du faktisk ønsker.

  Klikkertrening

  Du har sikkert hørt dette begrepet før. Men hva er en klikker, og hvordan kan den være nyttig i treningen av hunden din? Les videre, så finner du ut av det.

  Klikkeren er en liten enhet som lager en klikkelyd når du trykker på den. Dette signalet er ment å fortelle hunden at den oppfører seg riktig og at den derfor kan forvente en belønning. Dette motiverer ham til å vise den atferden du ønsker oftere i fremtiden. 

  Det er viktig å belønne hunden på nøyaktig riktig tidspunkt, slik at den kan bygge opp en forbindelse til atferden sin og huske hendelsen. Men hvis han ikke er i umiddelbar nærhet, er det vanskelig å belønne ham umiddelbart. Det er her klikkeren kommer inn, fordi du kan bruke den umiddelbart for å signalisere til hunden din at han har gjort alt riktig og at han er i ferd med å få en godbit. Dessuten er denne lyden fri for følelser, i motsetning til stemmen din.

  Men pass på ... det er ikke så lett å bruke klikkeren. Du må også kondisjonere deg selv. Men det er til gjengjeld lett å lære. Be en annen person om å slippe en ball på bakken. Bruk klikkeren i det nøyaktige øyeblikket ballen kommer i kontakt med bakken. Det er best å øve på det flere ganger til du kan klikke det nøyaktige øyeblikket.

  For at din firbente venn skal reagere på klikkeren, må han selvfølgelig først lære å gjøre det. Denne første prosessen kalles klassisk kondisjonering i fagkretser. Lyden du lager med klikkeren er den sekundære forsterkningen. Det indikerer den følgende belønningen i form av godbiten, den primære forsterkningen, og oppmuntrer dermed din firbente venn til å vise den atferden du ønsker og opprettholde den.

  Din firbente venn vil sannsynligvis knapt legge merke til lyden av klikkeren i begynnelsen fordi den ikke har noen betydning for ham. Det er best å starte på et rolig sted der hunden din ikke blir distrahert av andre ting. Hvis han nå står ved siden av deg som ved en tilfeldighet, la klikket lyde og gi ham

  Enjoying the preview?
  Page 1 of 1