Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

YAPARSAN E-TİCARET YAPMAZSAN Eee TİCARET OLUR!: 1, #1
YAPARSAN E-TİCARET YAPMAZSAN Eee TİCARET OLUR!: 1, #1
YAPARSAN E-TİCARET YAPMAZSAN Eee TİCARET OLUR!: 1, #1
Ebook219 pages1 hour

YAPARSAN E-TİCARET YAPMAZSAN Eee TİCARET OLUR!: 1, #1

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

"Günümüzde nesnelerin internetini konuşurken sadece geleneksel ticareti yapmakta ısrarlı olanlar, artık e-ticarete başlamanın gerekli olduğuna karar vermeliler. Hem E-ticarette fırsatı kollayan, hem de yenilikçi çözümler bulan yerel firmalar, uluslararası rekabetin oluşturduğu yabancı yatırımcılar, geleneksel firmaların sonunu hazırlamakta olduğu bilenen bir gerçektir. Kitap e-ticaret yapmaya hâlâ uzak kalanlara çağrıda bulunuyor. İş bu yüzden Yaparsanız E-ticaret, Yapmazsanız Eee Ticaret olur!"

LanguageTürkçe
PublisherMetin Akbulut
Release dateAug 15, 2022
ISBN9786055075996
YAPARSAN E-TİCARET YAPMAZSAN Eee TİCARET OLUR!: 1, #1

Related to YAPARSAN E-TİCARET YAPMAZSAN Eee TİCARET OLUR!

Titles in the series (100)

View More

Related ebooks

Reviews for YAPARSAN E-TİCARET YAPMAZSAN Eee TİCARET OLUR!

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    YAPARSAN E-TİCARET YAPMAZSAN Eee TİCARET OLUR! - Metin Akbulut

    YAPARSAN E-TİCARET

    YAPMAZSAN Eee TİCARET OLUR!

    METİN AKBULUT

    E-ticaret sektörü hakkında yapılan bu çalışma hem akademik an- lamda hem de pratikte e-ticaret ile ilgilenen firmalar için derin bir kay- nak niteliğinde. E-ticaret’in çok bileşenli yapısının farklı bakış açılarıyla incelenmesi ve kolay anlatımlarla okuyucuya aktarılması sektörün daha iyi anlaşılmasına büyük katkı sağlayacaktır.

    ––––––––

    METİN AKBULUT

    Eray Cemal ŞENTÜRK İş Ortaklıkları Müdürü-İdeasoft

    Metin Akbulut bu kitabında iş hayatıyla teknoloji ve bilişim öğre- timi deneyimlerini bir araya getirerek öğrencilere olduğu kadar iş ha- yatındaki uygulayıcılara da pratik ve aşama aşama ilerleyen bir el kitabı sunuyor. Kitap hemen bir e-ticaret işletmesi kurmak isteyenlere gerekli altyapıyı kısa ve öz bir şekilde sunmaktadır.

    Prof Dr Erdoğan KOÇ

    Günümüzde nesnelerin internetini konuşurken sadece geleneksel ticareti yapmakta ısrarlı olanlar, artık e-ticarete başlamanın gerekli olduğuna karar vermeliler. Hem E-ticarette fırsatı kollayan, hem de yenilikçi çözümler bulan yerel firmalar, uluslararası rekabetin oluştur- duğu yabancı yatırımcılar, geleneksel firmaların sonunu hazırlamakta olduğu bilenen bir gerçektir. Kitap e-ticaret yapmaya hâlâ uzak kalan- lara çağrıda bulunuyor. İş bu yüzden Yaparsanız E-ticaret, Yapmazsanız Eee Ticaret olur!

    Metin Akbulut

    ––––––––

    YAPARSAN E-TİCARET

    YAPMAZSAN Eee TİCARET OLUR!

    Kitap, aşkın ve aklın özüdür.

    YAPARSAN E-TİCARET

    YAPMAZSAN Eee TİCARET OLUR!

    METİN AKBULUT

    Annemin ve Babamın

    Hatırasına...

    TEŞEKKÜR

    Çalışmanın sektörel ve pratik uygulamalarını e-ticaret girişimcilerine anlatmam- da yardımcı olan aşağıdaki kişi ve kuruluşlara katkı ve desteklerinden dolayı teşek- kür ederim.

    Yasemin Mamur –www.techhiza.com

    Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği- www.dukkan.bugday.org, www.bugday.org

    Elif Oktav Erdemli, www.elifoktav.com

    Binnur Atılkan ,İda Bahçe Organik Yaşam -www.idabahce.com

    Neslihan V. Kılıç Hacıalioğlu,NeVital Organik Hayat Desteği Ürünleri-www.

    NeVital.com

    Doğa Okulu- www.dogaaskina.org, www.yavasdukkan.net/ Medikalmegamarket Mine Premium - http://www.medikalmegamarket.com/ IdeaSoft Yazılım San. ve Tic. A.Ş, www.eticaret.com.

    Tekrom Bilişim Hizmetleri ve Dış Ticaret Ltd. Şti., www.tsoft.com.tr

    Sami Eyidilli, www.webrazzi.com/author/sami/ İsimtescil-www.isimtescil.net

    Natro-www.natro.com

    metin-akbulut.jpg

    ––––––––

    Metin AKBULUT 

    ––––––––

    1974 yılında Bursa ‘da doğdu. Bursa Süleyman Çelebi Lise’sinden mezun ol- duktan sonra 1992 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye-Özbekistan eğitim ant- laşması sonucu burs kazanarak 1998 yılında Taşkent Devlet Teknik Üniversite- si’nde Bilgisayar Mühendisliği Eğitimi tamamladı. 2008 yılına kadar özel sektörde bilişim alanında çalışmalar yürüttü. 2007 yılından Balıkesir Üniversitesi’ne öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2009 yılında İşletme Anabilim Dalında yüksek lisansı tamamladı. Üniversite’de bulunduğu sürece Avrupa Birliği Projelerinde E-learning uzmanı olarak çalıştı. Balıkesir Üniversitesi Bilgi Araştırma Merkezinde Yazılım Projeleri geliştirdi. Yüksek Lisans döneminde E-ticaret çalışmaları yaparak "E-Ticaret - Mağaza Uygulama Pazar Performansını Artırmaya Yönelik Başlıca Stratejiler" kitabını yayınladı. İnternette Pazarlama, Sosyal Medya Yönetimi, Yazı- lım Teknolojileri ilgi alanıdır. Halen Bandırma Onyedi Eylül Üniversite Bandırma Meslek Yüksekokulu’nda çalışmakta ve akademik çalışmalarını sürdürmektedir.

    E-posta: metinaktr@yahoo.com Web Site: www.birwebsite.com

    İÇİNDEKİLER

    ÖNSÖZ....................................................11

    E-TİCARET KAVRAMI........................................13

    KARAR VERMEK...........................................14

    ALAN ADI BELİRLEME.......................................17

    YER SAHİPLİĞİ (HOSTİNG)....................................22

    SİTE TASARIMI.............................................24

    ONLİNE DESTEK ARAÇLARI..................................31

    ÖDEME SİSTEMİ............................................33

    ÖDEME SONRASI SÜREÇLERİ VE TESLİMAT SİSTEMİ.............39

    ARAMA MOTORLARI UYGUNLUĞU

    (SEARCH ENGINE COMPLAINT)..............................46

    ARAMA MOTORU PAZARLAMA (GOOGLE ADWORDS)............55

    SOSYAL MEDYA İŞLEMLERİ..................................58

    İNTERNET DEDİ-BEGENDİ-PAYLAŞTI

    (DEBEPAY!-İNTERNETTE HAKKINDA KONUŞULAN) - BLOG.....70

    E-MAİLLE PAZARLAMA......................................78

    E-TİCARET WEB YAZILIMLARI................................83

    14. 1. AÇIK KAYNAK YAZILIMLAR........................84

    2. ÜCRETLİ YAZILIMLAR................................85

    UYGULAMA ÖRNEKLERİ.....................................91

    15. 1. ALAN ADI........................................91

    15. 2. HOSTİNG İŞLEMLERİ...............................93

    15. 3. WORDPRESS İÇERİK YÖNETİM.......................94

    4. WOOCOMMERCE E-TİCARET YAZILIMI..................97

    HTML’YE GİRİŞ............................................102

    SÖZLÜK..................................................115

    KAYNAKÇA...............................................123

    ÖNSÖZ

    2014 yılında E-ticaret-Pazar Performansını Artırmaya Yönelik Başlıca Strateji- ler ilk kitabımla, öğrencilerimle ve e-ticaret yatırımcılarla ilk defa yazın dünyasında bir araya gelmiştik. İlk kitabım da e-ticaret ve işletme fonksiyonlarına etkisi ele alınmaktadır. Sektöre ilgi duyanlara, işletme alanında faaliyet gösteren kurum ve kişilere e-ticaret dili ve davranış biçimleri anlatılmakladır. Fakat uygulama yaptı- ğımız sürece süreçleri anlamamıza yardımcı olan bu kitap, e-ticaret yapmaya çalış- tığımız durumlarda yeni bilgileri ilave etme zorunluluğu oldu. Derslerde E-ticaret kitabımın yanında uygulamaları hayata geçirirken yeni bir yol haritası oluştu. İşte bu yol haritası bu kitabın hikâyesini meydana getirdi.

    E-ticarete başlarken ne yapacağınıza karar vermek, isim belirlemek, yazılım alt- yapısını seçmek, içerik oluşturmak, arama motorlarına uygun hale dönüştürmek, açık ya da ücretli yazılımları kullanmak, proaktif araçlar kullanmak, sosyal medya hesapları yönetmek, ödeme süreçleri ve satış sonrası işlemeleri yönetmek konusun- da bilgiler verildi. Bu kitabımı e-ticaretle ilgili herkesin el kitabı olması ümidiyle, sizlere sunuyorum.

    Katkılarını esirgemeyen, yol gösterici değerli Hocam Sayın Cemal ÇELİK’E, bu kitap fikrini veren değerli Hocam Sayın Prof.Dr. Ergün DEMİR’E çok teşekkür ederim.

    Günümüzde nesnelerin internetini konuşurken sadece geleneksel ticareti yap- makta ısrarlı olanlar, artık e-ticarete başlamanın gerekli olduğuna karar vermeliler. Hem E-ticarette fırsatı kollayan, hem de yenilikçi çözümler bulan yerel firmalar, uluslararası rekabetin oluşturduğu yabancı yatırımcılar, geleneksel firmaların so- nunu hazırlamakta olduğu bilenen bir gerçektir. Kitap e-ticaret yapmaya hâlâ uzak kalanlara çağrıda bulunuyor.

    İş bu yüzden "Yaparsanız E-ticaret, Yapmazsanız Eee Ticaret olur!"

    E-TİCARET KAVRAMI

    ––––––––

    Elektronik ticareti, firmaların yaptıkları ticaret faaliyetlerinin internet ortamında oluşturulması, sürdürülmesi ve yönetilmesi olarak ifade edebiliriz.

    Çiftçi pazarları, kooperatifler, çiftçi birlikleri, tarımsal turizm yapanlar, e-ticaret, internetten doğrudan, çevrimiçi sipariş yapan işletmeler, satış faaliyetlerini kurum- sal tanıtımlarını e-ticaret modellerini kullanarak katma değerli işler yapabilirler.

    E-ticaret (E-Commerce), her türlü malın ve servisin bilgisayar teknolojisi, elekt- ronik iletişim kanalları ve ilgili teknolojiler(akıllı kart-smart card-, EFT, POS termi- nalleri, faks gibi) kullanarak satılması ve satın alınmasını kapsayan bir kavramdır. (İyiler, 2009)

    E-ticarette kavramı dijitalde odaklandığımız, organizasyonlar ve bireyler arasın- daki ticari işlemlerin etkinliğidir. Ticari işlemler hizmet ve ürünlerde karşılıklı ola- rak organizasyonlar veya bireylerin karşılıklı değişimini kapsamaktadır. Değerlerin değişimi e-ticaretin sınırları anlamak için önemlidir (Laudon, 2001:6)

    E-ticaret, her anlamda yeni ve geleneksel ticarete alternatif bir ticari usuller seti değil, iletişim ve bilgi işlem teknolojilerinin gelişimin paralel olarak ortaya çıkan ve ticareti kolaylaştıran bir yeniliktir (Marangoz, 2014:55)

    Modern küresel ekonomik ortamda önemli bir unsur haline gelen e-ticaret, ürün- leri, hizmetleri, bilgiyi ve iletişimi satın almak ve satmak için bir bilgisayar ağının, başta internetin, kullanımı olarak tanımlanır. Ancak e-ticaret de, interneti kullanan bir teknolojiyi uygulaması olarak değerlendirilebilir (Akar, 2017, s. 13)

    E-ticareti gerçekleştirmek için hangi adımların atılması gerektiğini bundan son- raki bölümlerde açıklanacaktır.

    KARAR VERMEK

    Web sitelerinin geliştirilmesi, kurulması ve yönetilmesi sürecinde site sahibinin kritik kararlar almasını gerektiren teknik ve idari durumlar bulunmaktadır.

    ––––––––

    Tablo 1:Yönetimin Karar Vermesi

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1