Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

ADB: Automatisk Databehandling på 1900-talet
ADB: Automatisk Databehandling på 1900-talet
ADB: Automatisk Databehandling på 1900-talet
Ebook117 pages1 hour

ADB: Automatisk Databehandling på 1900-talet

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

IT-historien börjar 1946 med den första datorn - ENIAC - och fortsätter med IBM, minidatorer, Apple och PC. Bland rubrikerna hittar vi Assembler, HTML, Java, Cobol, Bill Gates, Microsoft, CP/M, SPCS, Hogia, Xor, hålkort, Saab, ABC, Altair, Jobs, Lisa, Novell, Linux, NC och mycket mer.
På den tiden talade men inte om IT utan om ADB (Automatisk Databehandling) eller EDP (Elektronic Data Processing). Mycket av det här finns på många platser på nätet. Det som är mer eller mindre unikt här är historien om några svenska programföretag, se berättelserna om Hogia, SPCS, Scala och Edison!
Förra millenniet fanns inte till exempel Google, Facebook och Twitter. Mobiltelefonerna var då telefoner och inte de smarta enheter som kom nästa århundrade.
Det är ett ”historiskt” dokument som skrevs för mer än 20 år sedan och speglar alltså hur man såg på ”databehandling” på den tiden.

LanguageSvenska
PublisherStieve Adams
Release dateApr 20, 2022
ISBN9781005990282
ADB: Automatisk Databehandling på 1900-talet
Author

Stieve Adams

There was a time when the author turned 50, then it became a month of vacation and cruise in the Caribbean. Then came the idea to write a book with a background of exciting islands. A couple of years earlier, the author had visited a diamond grinding mill in Bangkok. Why not weave this together into an exciting thriller in the old-fashioned style, a style that was common when the author grew up a number of decades earlier!

Read more from Stieve Adams

Related to ADB

Related ebooks

Reviews for ADB

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    ADB - Stieve Adams

    IT - vart är du på väg?

    Internet är en fluga?

    Inez Uusmann blev berömd som kommunikationsminister, framför allt i datapressen, genom att säga att surfande på Internet är en fluga som snart blåser förbi. Hon platsar kanske inte bland de verkligt berömda uttalanden som finns om information och teknik. Och hon sa inte så, det var en rubriksättare på en dagstidning som hittade en säljande rubrik!

    I slutet av 1800-talet lär dåvarande chefen för amerikanska patentverket ha sagt att han såg fram mot en ganska snar nedläggning av detta patentverk. Eftersom det skulle bli ont om uppfinningar eftersom allt i stort sett var uppfunnet. När telefonen såg dagens ljus på 1870-talet fanns det folk inom telegrafbolaget Western Union som menade att telefonen hade så många brister att den inte skulle betraktas som ett seriöst kommunikationsmedel.

    När de första datorerna höll på att konstrueras på 1940-talet menade IBMs styrelseordförande Thomas Watson att det fanns världsmarknad för omkring fem datorer. Ken Olson, styrelseordförande i Digital, marknadsledande på minidatorer, hävdade 1977 att det inte fanns någon som helst anledning att man skulle vilja ha en dator hemma.

    - Frågan om huruvida datorer kan tänka är precis som att fråga om ubåtar kan simma, säger Edsker Dijkstra, en berömd holländsk vetenskapsman.

    Informationssamhället

    Modeordet i slutet av 90-talet var paradigmskifte. Enligt ordboken betyder paradigm böjningsmönster. Men vad man menar i det här sammanhanget är att det nuvarande industrisamhället raseras och av bitarna som ligger där utspridda byggs någonting nytt.

    Någon gång runt förra sekelskiftet övergick bondesamhället till att bli industrisamhälle. Människorna flyttade från åkern till fabriken. Runt millenniskiftet flyttar människorna från tillverkningen av prylar i fabriken till att tillhandahålla tjänster i stället. Fabrikerna blir nu mekaniserade och robotiserade så att fabriksarbetarna måste skola om sig till datatekniker eller vårdpersonal.

    Fortfarande behöver vi mjölk och korv. Liksom vi kommer att behöva bilar och kylskåp. I slutändan är det trots allt så att vi behöver minst lika mycket prylar som förr. Även om vi beställer prylarna över Internet måste de trots allt levereras.

    Världens största internetbokhandel har tusentals anställda som packar och distribuerar böcker. Fortfarande transporteras boken eller kylskåpet med båt, flyg, tåg och slutligen bil för att komma hem till mig. Du kommer att kunna hämta hem boken över nätet, men datorn är en pryl som passerar många människor innan du använder den.

    Med andra ord, allt är relativt. Även om vi är på väg in i informationssamhället kan inte mjölk och korv och kylskåp tillverkas och distribueras utan att det finns många människohänder på vägen. Man säger att utvecklingen går snabbare och snabbare och snabbare... Men precis som att bilens utveckling har stagnerat runt 100 - 200 hästkrafter och att passagerarflygplanen fortfarande flyger under ljudhastigheten kommer även utvecklingen av datorn att stagnera på någon nivå.

    Utvecklingen går istället mot mindre och snabbare program över Internet, färre sladdar genom att använda Bluetooth, Internet i telefonen, musen ersätts av rösten och så vidare.

    Datorerna kommer att bli mindre och specialiserade. Redan nu är det mer datakraft i en ny Saab än i den första månlandaren. Specialiserade datorer kommer i kylskåp som gör att kylskåpet självt beställer korv och mjölk när det behövs. Men visst har datorutveckling gått rasande snabbt, det är den delen av utvecklingen som kommer att belysas i den här IT-historien.

    Bill

    IBM trodde på sin tid inte särskilt mycket på sin egen PC. De lät därför en yngling från Seattle leverera operativsystemet som då hette DOS.

    Det fanns då flera operativsystem som kanske var bättre rent tekniskt, men Bill Gates var den skickligaste försäljaren. Eftersom Bill behöll rättigheterna till operativsystemet och nöjde sig med provision på försäljningen gick det som det gick. Bill Gates blev den i särklass rikaste människan på jorden.

    IBM var ju på en tid helt marknadsledande på PC, alla program skulle då vara IBM-kompatibla.

    Eftersom de inte ägde operativsystemet försökte de i stället att konstruera unika interna kopplingar, bussar, för hålla greppet om marknaden. Trots att IBM försökte skydda sina produkter genom patent blev IBM bara en av många PC-byggare.

    Bill Gates och Microsoft har istället en förkrossande marknadsandel med operativsystemet Windows. Den ende konkurrenten, Apple, har länge varit i ekonomiska svårigheter och räddades en gång av just Bill Gates med ett avsevärt tillskott av dollar.

    Dataindustrin i USA har uppstått genom engagemang från enstaka individer som i en källarlokal fått idéer som i typisk amerikansk anda på några år utvecklats till jätteföretag. Microsoft är ett sådant exempel, Apple, Digital och Sun är andra exempel.

    I spåren av Internet, som inte ägs av någon, är operativsystemet Linux på väg att ta sig in på marknaden. Linux är en variant av Unix och kan användas gratis. Källkoden till Unixvarianterna är inte hemlig utan fritt tillgänglig för den som vill vidareutveckla.

    Xerox

    Till bilden hör att det i de här fallen sällan de egna uppfinningarna som ligger bakom framgångarna. Det som gjort de här företagen marknadsledande är förmågan att anpassa sig efter verkligheten.

    Operativsystemet som ligger bakom Apple kommer ursprungligen från kopieringsföretaget Rank Xerox. När jag första gången i mitten på 70-talet såg en Xerox ordbehandlingsmaskin med ikoner i stället för text trodde jag att det var något för leksaksindustrin. Faktum var att Xerox själva inte heller trodde på idén utan överlät det hela till Apple, som utvecklade den första persondatorn med så kallat grafiskt gränssnitt, Lisa, som sedan vidareförädlades till MacIntosh.

    Mac

    Operativsystemet var unikt men det var ingen som egentligen visste vad man skulle använda maskinen till. Av någon anledning var det någon i den grafiska branschen som hade idéer och därför blev det tidningar och tryckerier som blev kunder och därmed satte fart på försäljningen av MacIntosh.

    Så småningom kom också ordbehandlingsprogram för Mac, Microsofts Word har alltid funnits i en version för Mac.

    MacIntosh blev också populär på universiteten. Däremot var det konstigare att flera stora revisionsbyråer använde Mac i sin egen verksamhet. Konstigt därför att nästan alla kunder använde PC för sina administrativa rutiner.

    Operativsystemet till MacIntosh ägdes av Apple som inte lät någon annan bygga datorer för MacIntosh.

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1