Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Eläkkeet italiassa: Opas Italian eläkkeistä, jossa kerrotaan säännöt tavanomaisen eläkkeen ja varhaiseläkkeen saamisesta julkisessa ja yksityisessä järjestelmässä
Eläkkeet italiassa: Opas Italian eläkkeistä, jossa kerrotaan säännöt tavanomaisen eläkkeen ja varhaiseläkkeen saamisesta julkisessa ja yksityisessä järjestelmässä
Eläkkeet italiassa: Opas Italian eläkkeistä, jossa kerrotaan säännöt tavanomaisen eläkkeen ja varhaiseläkkeen saamisesta julkisessa ja yksityisessä järjestelmässä
Ebook86 pages36 minutes

Eläkkeet italiassa: Opas Italian eläkkeistä, jossa kerrotaan säännöt tavanomaisen eläkkeen ja varhaiseläkkeen saamisesta julkisessa ja yksityisessä järjestelmässä

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Minkä ikäisenä voit saada vanhuuseläkettä Italiassa? Miten oikeus varhennettuun vanhuuseläkkeeseen karttuu Italian sosiaaliturvamallissa? Mitä vaihtoehtoisia varhaiseläkevaihtoehtoja lisäeläkkeet ja vakuutusala tarjoavat?
Tämän oppaan tarkoituksena on vastata näihin kysymyksiin ja antaa lukijalle yleiskatsaus tärkeimpiin eläkevaihtoehtoihin Italiassa. Käytännössä pyritään luomaan järjestystä tilanteeseen, jolle on ominaista jatkuvasti kehittyvät säännöt, sääntelyn päivitykset ja kokeiluvaihtoehdot, joita usein uusitaan vuodesta toiseen. Käsikirjassa tarkastellaankin perusteellisesti sääntöjä, jotka koskevat tavanomaisen eläkkeen ja varhaiseläkkeen saamista, sekä Italian järjestelmässä tällä hetkellä käytössä olevia mekanismeja, joilla voidaan tarjota varhaiseläkevaihtoehtoja tietyille työntekijäryhmille. Lisäksi tuodaan esiin joitakin tärkeitä eläkesuunnitteluvälineitä, kuten eläkeselvitys ja oranssi kirjekuori. Lopuksi tämän oppaan viimeisessä osassa käsitellään lisäeläkkeiden tarjoamia mahdollisuuksia päästä tavalliselle ja varhaiseläkkeelle (RITA) sekä yksityisiä vakuutusmekanismeja, jotka mahdollistavat oikeudellisesti suojatun eläkkeen saamisen käytännössä missä iässä tahansa kertakorvauksen siirtoa vastaan (eläkevakuutusten ansiosta).
LanguageSuomi
Release dateJun 10, 2021
ISBN9791220814218
Eläkkeet italiassa: Opas Italian eläkkeistä, jossa kerrotaan säännöt tavanomaisen eläkkeen ja varhaiseläkkeen saamisesta julkisessa ja yksityisessä järjestelmässä

Related to Eläkkeet italiassa

Related ebooks

Reviews for Eläkkeet italiassa

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Eläkkeet italiassa - Stefano Calicchio

    luovuttamisesta.

    Johdanto

    Missä iässä olen oikeutettu vanhuuseläkkeeseen? Miten pääsee varhaiseläkkeelle? Mitä vaihtoehtoisia varhaiseläkevaihtoehtoja lisäeläke- ja vakuutusalat tarjoavat?

    Tämä opas on laadittu vastaamaan tällaisiin kysymyksiin, ja sen tarkoituksena on antaa lukijalle yleiskatsaus tärkeimmistä säännöistä, jotka koskevat eläkkeiden saantia Italiassa. Käytännössä pyritään luomaan järjestystä tilanteeseen, jolle on ominaista jatkuvasti muuttuvat säännöt, säädösten päivitykset ja kokeilumahdollisuudet, joita usein uusitaan vuodesta toiseen (ja jotka joskus päättyvät).

    Tärkein Italiassa tällä hetkellä käytössä oleva työeläkkeisiin pääsyä koskeva vertailumekanismi on vanhuuseläke, jota käytetään vertailukohtana analysoitaessa erilaisia joustavia työelämästä poistumisvaihtoehtoja. Jotta tätä eläkemekanismia voi käyttää kuluvana vuonna, on täytettävä vähintään 67 vuotta ja oltava täyttänyt 20 vuotta vakuutusmaksuja.

    Monille työntekijöille eläkkeelle siirtymisen ikäraja on kuitenkin liian kaukana, varsinkin kun kyseessä on objektiivisesti arvioiden työuupumus tai vielä pahempana työttömyys.

    Tämä koskee niitä, joiden on vaikea jatkaa työntekoa, vaikka heillä on hyvin pitkä maksuhistoria ja vaikka he ovat maksaneet eläkemaksuja nuoresta iästä lähtien. Tai ne, jotka kokevat vaikeuksia vanhuudessa ja joutuvat vaikeaan tilanteeseen, jossa he eivät pysty jatkamaan työntekoa.

    Tällaisissa tapauksissa on mahdollista turvautua järjestelmän tarjoamiin erilaisiin varhaiseläkemekanismeihin. Toisinaan nämä mekanismit merkitsevät mahdollisuutta päästä Inps-järjestelmään iästä riippumatta, kuten Fornero-laissa tarkoitettu varhaiseläke tai kiintiö 41, joka on tarkoitettu niille varhaiseläkeikäisille työntekijöille, jotka ovat lainsäätäjän määrittelemissä erityisissä vaikeissa tilanteissa.

    Toisinaan varhaiseläkemekanismi on sidottu kiintiöiden tai tiettyjen ikä- ja maksuparametrien saavuttamiseen. Näin on esimerkiksi joissakin kokeellisissa toimenpiteissä, kuten kiintiö 100:ssa, naisten vaihtoehdossa tai Ape sociale -järjestelmässä.

    Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä kiinnostuksen kohteena ovat yksityiset eläke- ja vakuutussektorit. Näillä aloilla on viime vuosina kehitetty joitakin erityisen mielenkiintoisia ratkaisuja, erityisesti liittymisajan näkökulmasta.

    Kyseessä on RITA-järjestelmä (Rendita Integrativa Temporanea Anticipata), joka sallii tietyissä erityistilanteissa varhaiseläkkeelle siirtymisen kymmenen vuotta vanhuuseläkeikää aikaisemmin. Yksityisten vakuutuksenantajien tarjoamat annuiteettimuutosvakuutukset puolestaan mahdollistavat elinkoron maksamisen lähes missä iässä tahansa, vaikkakin tietyin rajoituksin, joita analysoidaan tämän oppaan loppuosassa.

    Ennen kaikkea on kuitenkin toimittava hyvissä ajoin, jotta voidaan arvioida omaa maksuhistoriaa ja siten todellisia eläkkeelle siirtymisnäkymiä. Tämän keskustelun tarkoituksena on siis antaa ajantasainen kuva tärkeimmistä julkisen ja yksityisen sektorin tarjoamista eläkkeelle siirtymismahdollisuuksista, jotta voidaan tarjota konkreettista tukea, jolla voidaan yksinkertaistaa kuvaa todellisuudessa käytettävissä olevista vaihtoehdoista.

    Lyhyt johdantosanasto

    Seuraavassa on lueteltu joitakin keskeisiä termejä, jotka ovat olennaisia Italian sosiaaliturvajärjestelmän toiminnan ymmärtämiseksi.

    INPS - Lyhenne tulee sanoista Istituto Nazionale della Previdenza Sociale (kansallinen sosiaaliturvalaitos). Se on Italian julkisen eläkejärjestelmän tärkein sosiaaliturvalaitos, johon kaikkien julkisten tai yksityisten työntekijöiden ja useimpien itsenäisten ammatinharjoittajien on rekisteröidyttävä. Sen ulkopuolelle jäävät ammattihenkilöt, jotka ovat oman järjestönsä jäseniä ja joilla on itsenäinen sosiaaliturvarahasto. INPS on työ- ja sosiaaliministeriön valvonnassa.

    AGO - Termi tarkoittaa yleistä pakollista vakuutusta. AGO:n piiriin kuuluvat myös itsenäiset ammatinharjoittajat (käsityöläiset, kauppiaat, suoraviljelijät, osakasviljelijät ja uudisasukkaat, jotka eivät siis ole työntekijöitä), jotka on kirjattu AGO:n erityisiin hallintojärjestelmiin, sekä ammattilaiset, joilla ei ole rahastoa ja jotka on kirjattu erilliseen INPS-järjestelmään.

    Palkkaeläke - Tämä on mekanismi, jonka avulla lasketaan julkinen eläketuki. Takautuvaa järjestelmää sovelletaan 31. joulukuuta 2011 asti suoritettaviin maksuihin työntekijöiltä, joilla on 31. joulukuuta 1995 vähintään 18 vuotta vakuutusmaksuja. Tämän laskentamekanismin mukaan eläke suhteutetaan viimeisten työvuosien keskipalkkaan (tai itsenäisten ammatinharjoittajien tuloihin).

    Maksuperusteinen eläke - Tämäkin on eläkkeen laskentamekanismi. Maksuperusteisessa järjestelmässä eläkkeen määrä määräytyy työuran aikana kertyneiden ja uudelleenarvostettujen maksujen summan perusteella. Tämä summa muunnetaan sitten eläkkeeksi käyttämällä

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1