Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Samlede Verker, I: Inntil 1970: Klatring og naturvern
Samlede Verker, I: Inntil 1970: Klatring og naturvern
Samlede Verker, I: Inntil 1970: Klatring og naturvern
Ebook115 pages1 hour

Samlede Verker, I: Inntil 1970: Klatring og naturvern

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Nils Faarlund har i mer enn en menneskealder stått i spissen for Norges Høgfjellsskole i Hemsedal. Faarlund er en fjellets mann, en naturens advokat, med et ærend der med utgangspunkt i det konkrete, i naturopplevelsen, rekker langt ut over øyeblikkets eufori. Og med et ærend, der retter seg mot både det samfunn, der bebor naturen, og det enkelte menneske, der er innfelt i både natur og kultur.

Første bind av Nils Faarlunds Samlede Verker dekker skiftet i syn på fruliftlivets formål og innhold rundt slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet - på den tid hvor Nils Faarlund utvikler seg til norsk friluftslivs mest markante meningsbærer.

Friluftslivet institusjonaliseres og intellektualiseres. Opplevelsen i fri natur kobles til et forpliktende vennskap med natur. Det må få konsekvenser for den måte, hvorpå vi innretter samfunnet, Vi blir nøtt til å innse, at et samfunn basert på økt forbruk som eneste mål for velstand ikke blot er et fattig samfunn, men ogsø et samfunn i katastrofal splid med seg selv, med mennesker - med menneskeheten - og med naturen. Vi må og skal finne andre løsninger, hvis vi fortsatt ønsker å leve sivilisert og dannet med hinannen og den natur vi er en uløselig del av.
LanguageNorwegian
Release dateNov 29, 2016
ISBN9788771887488
Samlede Verker, I: Inntil 1970: Klatring og naturvern
Author

Nils Faarlund

Nils Faarlund, hovedvegleder ved Norges Høgfjellsskole, Hemsedal

Related to Samlede Verker, I

Titles in the series (8)

View More

Reviews for Samlede Verker, I

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Samlede Verker, I - Nils Faarlund

    Innhold

    Forord

    1967

    Stetind

    Sikkerhet og trivsel i fjellet. Om å ha det både i hodet og beina

    1968

    Fangrykk – nøkkel til forstandig valg og bruk av tauet

    Vi må lære å bruke naturen – uten å forbruke den

    Tumult eller trivsel i norske fjell – aktuelle problemer i norsk fjelliv

    Forslag til internasjonale tegn for klatrerute-beskrivelser

    Fjellførere og instruktører – formidlere av teknikk og fjellskikk

    Sikringsmetoder og sikringsmidler i snø og is

    Tidsskifte i klatring

    Naturvern – angår det oss?

    Å sikre eller ikke sikre…

    1969

    Er det ulønnsomt å lage godt fjellutstyr?

    Norsk alpin terminologi

    Forresten er tindebestigning slet ikke sport

    Sikring av førstemann

    Utstyr til skibestigninger

    Ull eller nylon i kulda

    1970

    Jorden – et literomskip i det golde universet

    Peter Wessel Zaffe 70 år

    Snøskred – et sammendrag

    Fremtiden – vårt ansvar

    Prognoseri og friluftsliv

    Skibestigninger

    Sikkerhetsbindinger gir en falsk trygghetsfølelse

    Norsk fjellvær i bokform

    Forord

    Nils Faarlund er ikke en Herr-Hvem-Som-Helst i friluftslivssammenhænge, hverken i Norge, i Norden eller for den sags skyld i Alpelandene. Nils blev den første ‘drop-out’ i Norge, da han året før året – dvs. i 1967 – forlod en lovende forskerkarriere og etablerede Norges Høgfjellsskole. Det er ikke en uvæsentlig historie at markere, tværtimod:

    Ved festlighederne i anledning af Nils’ 50-års dag var talerrækken så lang, at den måtte forlænges til næste dags formiddag. Ved den anledning blev der udgivet et festskrift, Om å gripe fjellet – og bli grepet av fjellet, på → sider. Tyve år senere kom et nyt festskrift, Veglederen, på 333 sider. Nils er udnævnt til ridder af 1. klasse af St. Olavs Orden for sin indsats for den frivillige og professionelle redningstjeneste. I år – 2016 – runder Nils sin 50. sæson som vejleder på Krigsskolens fjeldkurser, vinter så vel som sommer – en enestående bedrift, der gør ham og det han står for, til den gennemgående civile figur for de sidste to generationer i Hærens officerskorps. Antallet af afholdte civile kurser er legio og ligesådan er antallet af kursister. Mere end 100 dedikerede friluftsmennesker har været veglederstudenter på det først 1-årige og senere 2-årige friluftsvejlederstudium ved Høgfjellsskolen med Nils som hovedvejleder. I 2017 runder Nils selv de 80 år – og i den anledning udgives dette værk i ni bind. Hvis volumen afspejler væsentlighed, så…!

    Nils Faarlund er dog først og fremmest en fjeldets mand, en naturens advokat, med et ærinde, der med udgangspunkt i det konkrete, i naturoplevelsen, rækker langt ud over øjeblikkets eufori. Og med et ærinde, der retter sig mod både det samfund, der bebor naturen, og det enkelte menneske, der er indfældet i både natur og kultur.

    Menneskets forpligtende venskab med naturen få konsekvenser for den måde, vi indretter vores samfund på. Vi er nødt til at indse, at et samfund baseret på øget forbrug som eneste målestok for velstand ikke blot er et fattigt samfund, men også et samfund i katastrofal splid med sig selv, med mennesker – med menneskeheden – og med naturen. Vi må og skal finde andre løsninger, hvis vi fortsat ønsker at leve civiliseret og dannet med hinanden og den natur vi er en uløselig del af.

    Derfor vender Nils’ ærinde også samtidig indad. Decartes’ adskillelse af menneske og natur anser han – som skoleret naturvidenskabsmand – for falsk. Så når han i stedet med Konrad Lorenz’ ord advokerer for, at naturen er umiddelbart forståelig, er det fordi vi i vor tilværen altid allerede er derude – eller derinde som Nils vel rettelig ville sige. Vi er et med naturen. Friluftsliv er derfor ikke blot en oplevelse af det fremmedartede, men omvendt en glædelig vej hjem til både vores egen tilværen og et samfund i harmoni med naturen. Og veiledning i friluftsliv bliver til vegledning som igen bliver til veg-gledning!

    Samlede Verker

    At udgive Nils Faarlunds samlede værker er et stor projekt. Faktisk pt. et umuligt projekt. Dels har det vist sig vanskeligt at finde frem til alt det Nils har skrevet. Dels fordi Nils stadig er skrivende. Derfor er titlen ’Samlede Verker’ også en sandhed med modifikationer, og den samlede udgivelse må nødvendigvis være ’open-ended’, som det hedder på new-speak.

    Udgivelsen er pt. planlagt til ni bind:

    Inntil 1970: Klatring og naturvern

    1971-1978: Avgrensning og definering

    1979-1989: Jeg fant, jeg fant

    1990-1999: For sent å være pessimist nå!

    Etter 2000: Nyrydding langs velprøvde veger

    Friluftsliv – HVA – HVORFOR – HVORDAN

    Fjellskiløping. Snø, snøskred og redningstjeneste

    Veglederstudentene

    Aage Jensen: Naturverdfilosofien og vegledning i friluftsliv og Petter Erik Leirhaug: Friluftsliv i Nils Faarlunds tekster

    De første fem vil indeholde artikler og småskrifter fra mere end 50 års forfattervirksomhed. Inddelingen i disse bind følger Petter Erik Leirhaugs tidstematiske struktur fra afhandlingen Friluftsliv i Nils Faarlunds tekster. Leirhaugs afhandling er medtaget i bind IX og kan stærkt anbefales, hvis man ønsker sig et bredere perspektiv på Nils’ skrifter og hvordan de udvikler sig fra det ene tiår til det næste. Og selvom Leirhaug er en forstående og hengiven læser af Nils’ tekster mangler han bestemt ikke det kritiske blik på materien!

    Derefter følger i to bind de mere omfattende værker Friluftsliv – HVA, HVORFOR, HVORDAN og Fjellskiløping og Snø, snøskred og redningstjeneste, der på den måde får selvstændige genudgivelser. Når de to sidstnævnte titler udgives i ét bind er det for at give vejledning i vinterfjeldet, hvor vejledningspædagogikkens særegenhed virkelig kan udfolde sig, en samlet fremstilling. Fra og med bind otte forlader serien Nils Faarlund som forfatter. Først kommer et bind viet til de over 100 veglederstudenter, der gennem tre årtier var del af noget, der bedst kan beskrives som et storstilet pædagogisk eksperiment (nogen burde skrive en Ph.D. om dette eksperiment!). Her kommer de enkelte studenter til orde og redegør for, hvad der drev dem og hvad de har drevet det til. Afslutningsvis medtager udgivelsesrækken to afhandlinger om Nils Faarlund, nemlig henholdsvis Aage Jensens Naturverdfilosofien og vegledning i friluftsliv samt Petter Erik Leirhaugs Friluftsliv i Nils Faarlunds tekster. De to afhandlinger er medtaget for at perspektivere Nils’ egne skrifter.

    En udgivelse frisk fra trykkeriet som Friluftsliv – en dannelsesreise, der udkom i 2015 på Ljå Forlag kan af ophavsretsmæssige grunde foreløbig ikke udkomme i denne serie.

    I sagens natur kan der med tiden tænkes et afsluttende opsamlingsbind med nytilkomne tekster.

    Efter min flytning til Grønland må billedsiden klares efter ’de forhåndenværende søms princip’. Fordelingen af fotos følger derfor hverken en streng

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1