Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Povestea lui Harap-Alb - Rezumat
Alexandru Lăpușneanul – Rezumat
O noapte furtunoasă: Comedie în două acte  – Rezumat
Audiobook series18 titles

Rezumate din literatura română clasică

Rating: 0 out of 5 stars

()

About this series

Studiați sau citiți Adela de Garabet Ibrăileanu? Rezumatele Scribd sunt instrumentele perfecte pentru a înțelege și a vă bucura de clasicii literaturii române. Descoperiți în acest audiobook:

  •  Prezentarea generală a cărții
  •  Rezumate și analiză
  •  Caracterizările personajelor principale
  •  Analiza temelor importante

Doctorul Emil Codrescu o reîntâlnește la Bălțătești pe Adela, o tânără de douăzeci de ani, pe care o cunoaște de mică. Surprins de transformarea fetei în femeie, acesta își reevaluează sentimentele pentruea, încercând să înțeleagă fiorii iubirii pe care i-o poartă, fiori hotărât platonici la început. Petrecând tot mai mult timp împreună, admite că o iubește pe fată, dar diferența de vârstă îl face să ezite din a-și mărturisi dragostea. Totodată, Emil Codrescu este nesigur în legătură cu intențiile fetei.

LanguageRomână
PublisherScribd
Release dateNov 8, 2022
Povestea lui Harap-Alb - Rezumat
Alexandru Lăpușneanul – Rezumat
O noapte furtunoasă: Comedie în două acte  – Rezumat

Titles in the series (18)

  • O noapte furtunoasă: Comedie în două acte – Rezumat

    O noapte furtunoasă: Comedie în două acte  – Rezumat
    O noapte furtunoasă: Comedie în două acte  – Rezumat

    Studiezi sau citești O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale? Rezumatele Scribd sunt unealta perfectă pentru a înțelege și aprecia operele clasice din literatura română. În acest audiobook vei găsi: O prezentare generală a acțiunii Rezumate și analize pentru fiecare scenă Comentarii pentru personajele principale Explicații ale temelor, motivelor și simbolurilor importante  O noapte furtunoasă de Ion Luca Caragiale este o comedie în două acte ce urmărește moravurile indivizilor dintr-o mahala din București. Dumitrache, căpitan în garda civică, este un soț gelos, și bănuiește că un „amploaiat” ar fi interesat de soția lui, Veta, fără să știe că, de fapt, aceasta îl înșală cu cel mai apropiat om al său, tejghetarul Chiriac. Mai mult decât atât, își lasă soția în grija lui, crezând că acesta îi păzește onoarea de familist. Zița, sora Vetei, este îndrăgostită de Rică Venturiano, student la drept și publicist, cu valori democratice deloc constante, a cărui exprimare pretențioasă îl face să pară caraghios. Intriga piesei este dată de legătura romantică dintre Rică și Zița, legătură despre care Dumitrache bănuiește că o implică pe soția lui, nu pe sora ei. Astfel, apar probleme atât între el și Veta, cât și între Veta și Chiriac. În maniera cunoscută a comediilor lui Caragiale, deznodământul nu dezvăluie secretele și imoralitatea personajelor din text, ci acoperă, prin intermediul comicului, adevărul.

  • Povestea lui Harap-Alb - Rezumat

    Povestea lui Harap-Alb - Rezumat
    Povestea lui Harap-Alb - Rezumat

    Studiezi sau citești Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă? Rezumatele Scribd sunt unealta perfectă pentru a înțelege și aprecia operele clasice din literatura română. În acest audiobook vei găsi: O prezentare generală a acțiunii Rezumate și analize pentru fiecare parte Comentarii pentru personajele principale Explicații ale temelor, motivelor și simbolurilor importante  Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă este un basm cult ce urmărește lupta dintre forțele binelui și forțele răului, dar și procesul de maturizare al personajului principal. În mod atipic, Harap-Alb nu are abilități supraomenești, însă dă dovadă de milă și de bunătate față de semenii lui, ceea ce îl ajută să construiască relații cu aceștia. Pe parcursul călătoriilor până la curțile celor doi împărați, împăratul Verde și împăratul Roș, Harap-Alb evoluează, fiind supus mai multor probe. Pe drum, se întâlnește atât cu reprezentanți ai forțelor binelui (calul, Sfânta Duminică, furnicile, albinele, sau cei cinci uriași), cât și cu reprezentanți ai forțelor răului (Spânul și împăratul Roș), ambele clase de personaje fiind necesare dezvoltării lui. Deși se simte adesea copleșit de situațiile în care se află, Harap-Alb are succes pentru că primește ajutor din partea celor care îl însoțesc. Deznodământul basmului este unul fericit: eroul devine împărat și se căsătorește cu fata pe care o iubește, iar recompensa tuturor greutăților îndurate nu este doar de natură materială – moștenirea împărăției, ci și de natură spirituală – liniștea propriului cămin.  

  • Alexandru Lăpușneanul – Rezumat

    Alexandru Lăpușneanul – Rezumat
    Alexandru Lăpușneanul – Rezumat

    Studiezi sau citești Alexandru Lăpușneanul de Costache Negruzzi? Rezumatele Scribd sunt unealta perfectă pentru parcurgerea și înțelegerea operelor clasice ale literaturii române. În acest audiobook descoperi:  O prezentare generală a acțiunii  Un rezumat și o analiză pentru fiecare capitol  Caracterizarea personajelor principale  Explorarea temelor, motivelor și a simbolurilor importante Alexandru Lăpușneanul este o nuvelă istorică ce explorează cea de-a doua domnie a voievodului, urmărind degradarea sa psihică care, până la urmă, îi aduce sfârșitul. Opera debutează cu Lăpușneanu în drumul său spre Moldova, în încercarea de a redobândi tronul. Boierii din țară se tem de revenirea lui și încearcă să îl întoarcă din drum, însă fără succes. El îl înlătură pe Ștefan Tomșa de la tron și, odată redevenit domn, îi pedepsește pe boieri pentru ilegalitățile pe care le comiteau. Treptat, dorința de răzbunare îi întunecă judecata și devine o amenințare până și pentru propria familie. În final, nemaifiind cale de remediere pentru starea lui psihică, este otrăvit pentru a nu mai putea face rău propriului popor.

  • Sărmanul Dionis - Rezumat

    Sărmanul Dionis - Rezumat
    Sărmanul Dionis - Rezumat

    Studiezi sau citești Sărmanul Dionis de Mihai Eminescu? Rezumatele Scribd sunt unealta perfectă pentru a înțelege și aprecia operele clasice din literatura română. În acest audiobook vei găsi: O prezentare generală a acțiunii Rezumate și analize pentru fiecare parte Comentarii pentru personajele principale Explicații ale temelor, motivelor și simbolurilor importante  „În faptă, lumea-i visul sufletului nostru”. Această afirmație sintetizează atât acțiunea nuvelei Sărmanul Dionis de Mihai Eminescu, cât și substratul filosofic al ideilor pe care ea se bazează. Preambulul din deschiderea textului îndeamnă la reflecție: în ce măsură ne putem baza pe felul în care percepem lumea? Nu sunt timpul și spațiul relative, având în vedere că ele se pierd în infinitatea timpului și spațiului universale? Este percepția noastră una fidelă realității, sau este un vis, o proiecție a propriului suflet? Nuvela continuă cu o serie de întâmplări care creează confuzie și incertitudine: este surprinsă o bucată din viața lui Dionis, un tânăr sărac și orfan din București, iar apoi narațiunea trece la călugărul Dan, un tânăr din Iași, episodul cu Dionis fiind explicat drept un vis al acestui călugăr, o experiență paralelă cu a sa, din alte timpuri. Aceste două personaje sunt extrem de asemănătoare, și le-am putea considera, pe fiecare în parte, drept dublul celuilalt. Firul narativ alternează între cei doi tineri, existența unuia fiind de fiecare dată explicată drept un vis al existenței celuilalt. Până la finalul nuvelei, realitatea și visul nu sunt delimitate cu exactitate, iar paragrafele concluzive nu conțin nicio cheie de lectură, ci pur și simplu creează mai multe incertitudini: „Fost-au vis sau nu, asta-i întrebarea.”  

  • O scrisoare pierdută: Comedie în patru acte - Rezumat

    O scrisoare pierdută: Comedie în patru acte - Rezumat
    O scrisoare pierdută: Comedie în patru acte - Rezumat

    Studiezi sau citești O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale? Rezumatele Scribd sunt unealta perfectă pentru a înțelege și aprecia operele clasice din literatura română. În acest audiobook vei găsi: O prezentare generală a acțiunii Rezumate și analize pentru fiecare act Comentarii pentru personajele principale Explicații ale temelor, motivelor și simbolurilor importante  „Nu mai e moral, nu mai sunt prințipuri, nu mai e nimic,” afirmă Zaharia Trahanache atunci când apare pentru prima dată în piesa de teatru O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale. Într-adevăr, societatea din această comedie de moravuri este descrisă cel mai bine prin intermediul replicii lui Trahanache, fiind dominată de: jocuri politice, minciună, șantaj, relații extraconjugale, impostură, parvenitism, incultură, lașitate, dar și de lipsa de asumare a propriilor acțiuni, sau de conștientizare a propriilor defecte. În mod deloc întâmplător, toate aceste aspecte negative (care, până la urmă, semnalează că societatea se ghidează după principii greșite, sau chiar că este lipsită de principii) sunt abordate într-o manieră comică, menită să facă mai ușor de acceptat faptul că ele există, dar și să le critice și să îndemne la schimbare, pentru că o societate din care valorile lipsesc nu este o societate sănătoasă, și nici nu va forma indivizi integri. O dovadă în acest sens este chiar Trahanache: deși deplânge starea societății, nu are nicio problemă în a renunța la morală sau la principii atunci când vine vorba de interesele personale. 

  • Chirița în provincie: Comedie cu cântece, în două acte – Rezumat

    Chirița în provincie: Comedie cu cântece, în două acte – Rezumat
    Chirița în provincie: Comedie cu cântece, în două acte – Rezumat

    Studiezi sau citești Chirița în provincie de Vasile Alecsandri? Rezumatele Scribd sunt uneala perfectă pentru parcurgerea și înțelegerea operelor clasice ale literaturii române. În acest audiobook descoperi:  O prezentare generală a acțiunii  Un rezumat și o analiză pentru fiecare capitol  Caracterizarea personajelor principale  Explicații ale temelor, motivelor și simbolurilor importante Chirița în provincie face parte din seria de comedii scrise de Vasile Alecsandri care o au ca personaj central pe cucoana Chirița, prototip pentru burghezia secolului al XIX-lea. Opera de față urmărește dorința personajului eponim de a scăpa din mediul rural unde este moșiereasă și de a ajunge isprăvniceasă, funcție care i-ar permite să obțină un statut social superior, pentru a putea trăi în lux, și să călătorească la Paris. Ea obține până la urmă această funcție, care o face să se simtă puternică și mult mai importantă decât cei din jur. Nu se bucură însă prea mult de noua poziție, căci planurile îi sunt date peste cap si, astfel, este redusă la valoarea ei adevărată.  

  • Moara cu noroc – Rezumat

    Moara cu noroc – Rezumat
    Moara cu noroc – Rezumat

    Studiezi sau citești Moara cu noroc de Ioan Slavici? Rezumatele Scribd sunt unealta perfectă pentru a înțelege și aprecia operele clasice din literatura română. În acest audiobook vei găsi: O prezentare generală a acțiunii Rezumate și analize pentru fiecare capitol Comentarii pentru personajele principale Explicații ale temelor, motivelor și simbolurilor importante  Moara cu noroc este o nuvelă realist-psihologică ce abordează teme precum înavuțirea, destinul și familia. Incipitul operei prezintă universul familial al lui Ghiță (compus din soț, soție, soacră și copii), caracterizat de liniște, înțelegere și prosperitate. Treptat, echilibrul inițial este distrus de Lică Sămădăul, un om individualist și nemilos, cu însușiri diavolești. Influența sa asupra lui Ghiță îl face pe cârciumar să-și piardă principiile și să cadă pradă patimii banului, iar pe Ana să nu mai aibă încredere în soțul ei și să-l înșele. Cu toate că legea este reprezentată în nuvelă de jandarmi, judecători, sau comisari, aceasta nu reușește să-i pedepsească pe cei cu adevărat vinovați. În cele din urmă, personajele plătesc pentru greșelile lor cu propria viață, soarta urmându-și cursul decis de divinitate. Singurii care supraviețuiesc sunt soacra și copiii lui Ghiță, protejați fie de înțelepciune, fie de inocență, iar ceea ce le rămâne de făcut este să își continue existența, după ce își plâng morții așa cum se cuvine. 

  • Amintiri din copilărie – Rezumat

    Amintiri din copilărie – Rezumat
    Amintiri din copilărie – Rezumat

    Studiezi sau citești Amintiri din copilărie de Ion Creangă? Rezumatele Scribd sunt unealta perfectă pentru a înțelege și aprecia operele clasice din literatura română. În acest audiobook vei găsi: O prezentare generală a acțiunii Rezumate și analize pentru fiecare capitol Comentarii despre personajele principale Explicații ale temelor, motivelor și simbolurilor importante Amintiri din copilărie prezintă câteva întâmplări din copilăria și adolescența lui Ion Creangă în satul Humulești, din zona regiunii Moldova. Evenimentele, relatate din perspectiva adultului, sunt însoțite de descrieri ale satului tradițional românesc, ale obiceiurilor specifice acestuia, ale familiei autorului, dar și de intervenții auctoriale, intervenții ce accentuează ideea copilăriei drept cea mai fericită perioadă din viața unui om, lipsită de griji și ocrotită de dragostea părinților. Pe măsură ce se îndepărtează temporal de copilărie și ajunge la adolescență, tonul devine mai serios. Amintirile se încheie cu imaginea școlii de la Socola, din Iași, înconjurată de oameni de toate felurile și din toate părțile Moldovei, imagine ce trasează o linie clară între copilărie, adolescență, și maturitate.   

  • Mara - Rezumat

    Mara - Rezumat
    Mara - Rezumat

    Studiezi sau citești Mara de Ioan Slavici? Rezumatele Scribd sunt uneala perfectă pentru parcurgerea și înțelegerea operelor clasice ale literaturii române. În acest audiobook descoperi:  O prezentare generală a acțiunii  Un rezumat și o analiză pentru fiecare capitol  Caracterizarea personajelor principale  Explicații ale temelor, motivelor și simbolurilor importante Romanul social Mara este o frescă a societății și moravurilor ardelene din secolul al XIX-lea și urmărește destinele celor trei personaje principale, Mara, o mamă văduvă cu trei copii, Persida, fiica ei, și iubitul acesteia, Națl, transilvănean de origine germană. Cu toții trec prin etape transformatoare de-a lungul operei. Mara se pregătea să îi ofere fiicei un viitor sigur, la fel ca fiului, Trică, când este luată prin surprindere de relația pe care fata o începe cu un bărbat de altă religie și etnie. În ciuda împotrivirilor celor din jur, iubirea tinerilor izbândește și, în final, ei formează o familie. Mara învață astfel că destinul unui copil nu poate fi schimbat prin dorința părinților.

  • Ciocoii vechi și noi: Ce naște din pisică șoareci mănâncă – Rezumat

    Ciocoii vechi și noi: Ce naște din pisică șoareci mănâncă – Rezumat
    Ciocoii vechi și noi: Ce naște din pisică șoareci mănâncă – Rezumat

    Studiezi sau citești Ciocoii vechi și noi de Nicolae Filimon? Rezumatele Scribd sunt unealta perfectă pentru parcurgerea și înțelegerea operelor clasice ale literaturii române. În acest audiobook descoperi: O prezentare generală a acțiunii Un rezumat și o analiză pentru fiecare capitol Caracterizarea personajelor principale Explorarea temelor, motivelor și a simbolurilor importante Ciocoii vechi și noi este un roman de moravuri care ilustrează și totodată critică degradarea morală la care ajunsese societatea Țării Românești, în general, și marea boierime, în particular,  în timpul domniilor fanariote. Opera îl are în centru pe ciocoiul Dinu Păturică, personaj reprezentativ pentru slugile parvenite ale boierilor de la începutul secolului al XIX-lea. Acesta nu se mulțumește cu statutul pe care îl are, ci râvnește să urce în rang cât mai mult, întrecându-l chiar și pe stăpânul său. Romanul urmărește urcușul galopant al ciocoiului, care pleacă de la umila funcție de ciubucciu și ajunge în cele din urmă ispravnic, dar și prăbușirea progresivă a stăpânului său, postelnicul Andronache, pe care ciocoiul îl exploatează fără remușcare. În final, Dinu Păturică este aspru pedepsit pentru tot răul pe care l-a pricinuit celor lipsiți de apărare.    

  • Două loturi – Rezumat

    Două loturi – Rezumat
    Două loturi – Rezumat

    Studiezi sau citești Două loturi de I. L. Caragiale? Rezumatele Scribd sunt unealta perfectă pentru parcurgerea și înțelegerea operelor clasice ale literaturii române. În acest audiobook descoperi:   O prezentare generală a acțiunii  Un rezumat și o analiză pentru fiecare capitol  Caracterizarea personajelor principale  Explicații ale temelor, motivelor și simbolurilor importante Două loturi este o nuvelă de moravuri care ridiculizează ambițiile funcționarului simplu de la sfârșitul secolului al XIX-lea, care crede că viața lui poate să urmeze cu totul alt curs dacă intră în posesia unui câștig neașteptat. Lefter Popescu află că a câștigat două premii la extragerile la loto, și încearcă de-a lungul operei să găsească biletele pe care le rătăcise. Personajul este urmărit de ghinioane: mai întâi soția lui îi vinde geaca în care credea că-și uitase biletele, ulterior, deși găsește haina, nu găsește biletele, iar la final, când în sfârșit găsește biletele, află că numerele au fost completate invers. Așadar, în cele din urmă nu câștigă nimic. Odată cu această conștientizare, Lefter Popescu trece printr-un șoc din care nu își mai revine, el putând fi găsit ani mai târziu plimbându-se fără scop prin București, repetând obsesiv: „Vice-versa!... da, vice-versa!”. Cu toate că opera surprinde realitatea societății de acum un secol, tipologiile personajelor sunt perene; chiar și în ziua de azi existând mulți oameni care încearcă să urce rapid și fără efort pe scara socială.

  • Adam și Eva - Rezumat

    Adam și Eva - Rezumat
    Adam și Eva - Rezumat

    Studiați sau citiți Adam și Eva by Liviu Rebreanu? Rezumatele Scribd sunt instrumentele perfecte pentru a înțelege și a vă bucura de clasicii literaturii române. Descoperiți în acest audiobook: Prezentarea generală a operei Rezumatul acțiunii și analiza fiecărui capitol Caracterizările personajelor principale Explicarea temelor, motivelor și simbolurilor importante  Toma Novac, profesor universitar de filosofie, este victima unei crime din gelozie, când este prins de soțul ibovnicei sale și împușcat. Pe patul de moarte, Toma are revelația vieților anterioare, în care el a fost, pe rând, păstor indian, guvernator în Egipt, scrib în Babilon, cavaler roman, călugăr medieval și revoluționar francez. Centrul de greutate al tuturor acestora îl reprezintă dorința de împlinire a iubirii cu sufletul său pereche. Asemenea lui, femeia sa ia diferite forme pe parcursul anilor și civilizațiilor parcurse. Cei doi sunt într-o căutare continuă, a unuia pentru celăłalt, spre reunirea întregului din care fac parte.

  • Ion - Rezumat

    Ion - Rezumat
    Ion - Rezumat

    Studiezi sau citești Ion de Liviu Rebreanu? Rezumatele Scribd sunt uneala perfectă pentru parcurgerea și înțelegerea operelor clasice ale literaturii române. În acest audiobook descoperi: O prezentare generală a acțiunii Un rezumat și o analiză pentru fiecare capitol Caracterizarea personajelor principale Explorarea temelor, motivelor și a simbolurilor importante Romanul obiectiv Ion urmărește moravurile societății ardelene de la începutul secolului al XX-lea, vreme în care poziția socială avea o pondere mare în definirea destinelor oamenilor din mediul rural. Acesta urmărește destinul tragic al personajului eponim, un țăran simplu, fără pământuri, dar care se străduiește cu orice preț să intre în posesia lor prin căsătoria cu Ana, o fată avută. Ion reușește să obțină ce își dorește, dar nu pentru mult timp, căci imoralitatea de care dă dovadă aduce repercusiuni grave. Romanul este structurat în două părți, „Glasul pământului” și „Glasul iubirii”, titlurile reprezentând tendințele contradictorii dominante din sufletul lui Ion. În prima parte, Ion recurge la orice mijloace pentru a intra în posesia pământurilor: le fură de la un vecin și chiar o lasă însărcinată pe Ana, copilul garantându-i atingerea obiectivului său principal. În a doua parte, pierde treptat bunurile dobândite prin căsătorie. Patima lui meschină o împinge pe soția lui la sinucidere, pământurile îi sunt înstrăinate, iar la final este omorât de soțul iubitei căreia îi făcea avansuri fără rușine, dominat de o pasiune nedemnă și în ciuda faptului că era măritată.

  • Popa Tanda – Rezumat

    Popa Tanda – Rezumat
    Popa Tanda – Rezumat

    Studiezi sau citești Popa Tanda de Ioan Slavici? Rezumatele Scribd sunt unealta perfectă pentru parcurgerea și înțelegerea operelor clasice ale literaturii române. În acest audiobook descoperi:  O prezentare generală a acțiunii  Un rezumat și o analiză pentru fiecare parte  Caracterizarea personajului principal  Explicații ale temelor, motivelor și simbolurilor importante Popa Tanda este o nuvelă care explorează transformarea radicală a personajului eponim și puterea transformatoare a exemplului pozitiv. La începutul operei, Popa Tanda este trimis cu slujba într-un sat cu oameni avuți, dar din cauza firii sale dojenitoare și sfătoase, este mutat în Sărăceni, un sat cu oameni trândavi. Preotul pleacă de la convingerea că oamenii trebuie să fie în permanență dojeniți pentru greșelile lor, ajungând în final la înțelepciunea conștientizării că el este cel care trebuie mai întâi să se schimbe în bine pentru a-i încuraja și pe cei din jur să procedeze la fel. În Sărăceni, Popa Tanda se confruntă cu propria mândrie, la care renunță pentru a deveni un exemplu demn de urmat de către popor. În cele din urmă, satul sărac, după cum îi spune și numele, ajunge un loc despre care locuitorii săi vorbesc cu drag.

  • Pădurea spânzuraților - Rezumat

    Pădurea spânzuraților - Rezumat
    Pădurea spânzuraților - Rezumat

    Studiați sau citiți Pădurea spânzuraților by Liviu Rebreanu? Rezumatele Scribd sunt instrumentele perfecte pentru a înțelege și a vă bucura de clasicii literaturii române. Descoperiți în acest audiobook: Rezumatul acțiunii Rezumatul și analiza fiecărui capitol Caracterizările personajelor principale Explicarea temelor, motivelor și simbolurilor importante Apostol Bologa este un locotenent român în armata austro-ungară. În contextul Primului Război Mondial și al anexării Transilvaniei de către Imperiul Austro-Ungară, el este etnic român dar cu cetățenie imperială. Anterior înregimentării, Bologa era un tânăr strălucit, absolvent de Filosofie la Budapesta și logodnicul unei fete de familie bună, Marta Domșa. Ulterior, ajunge un soldat decorat, ce crede cu tărie în datoria sa militară. Totul se schimbă odată cu participarea sa la execuția unui locotenent ceh numit Svoboda. Circumstanțele dezertării acestuia și privirea sa din momentul morții îl tulbură pe locotenentul român, care începe să se îndoiască de datoria sa. Curând divizia sa este mobilizată pe frontul românesc, astfel încât protagonistul se confruntă cu posibilitatea de a lupta în mod direct cu frații săi de neam. Din acest moment, Apostol Bologa cochetează cu gândul dezertării. Pentru un timp, lucrează la biroul de muniție, departe de frontul propriu-zis. În acest timp, se îndrăgostește de Ilona, o tânără de origine maghiară, cu care se căsătorește imediat ce își încheie logodna cu Marta. Pe parcursul romanului, locotenentul se maturizează, își regăsește credința creștină și îmbrățișează crezul naționalist, ceea ce îi schimbă cu totul poziționarea în conflictul militar la care participă. Până la urmă, când este pus să participe la procesul unor dezertori români și, ulterior, la executarea acestora, Apostol Bologa se hotărăște să părăsească frontul și armata austro-ungară și să treacă de partea românilor. Este arestat pe drum și condamnat la moarte prin spânzurare, finalul astfel oglindind moartea lui Svoboda de la începutul cărții. Aceasta formă de executare dă titlul romanului, Pădurea spânzuraților fiind o imagine recurentă în care, în urma execuțiilor, trupurile condamnaților sunt lăsate să atârne în continuare în copaci.

  • Făt-Frumos din Lacrimă - Rezumat

    Făt-Frumos din Lacrimă - Rezumat
    Făt-Frumos din Lacrimă - Rezumat

    Studiați sau citiți Făt-Frumos din lacrimă by Mihai Eminescu? Rezumatele Scribd sunt instrumentele perfecte pentru a înțelege și a vă bucura de clasicii literaturii române. Descoperiți în acest audiobook: Rezumatul acțiunii Povestire și analiza pe momentele subiectului Descrierea particularităților basmului cult Explicarea temelor, motivelor și simbolurilor importante Într-un timp îndepărtat era un împărat care se războia cu vecinul său. Împăratul nu avea copii, deși avea o împărăteasă tânără și frumoasă. Aceasta s-a rugat puternic la Maica Domnului și, în sfârșit, a zămislit și a născut un prunc pe care l-a numit Făt Frumos din lacrimă. Când Făt-Frumos a crescut, a plecat să lupte împotriva dușmanului tatălui său dar, în loc să continue vrajba părintească, acesta leagă o frăție de cruce cu tânărul împărat. Mai mult decât atât, aflând că regatul acestuia este amenințat de Muma Pădurii, Făt-Frumos o provoacă la luptă și, cu ajutorul fiicei ei Ileana, reușește să o ucidă. Îndrăgostindu-se de Ileana, Făt-Frumos vrea să o ia de soție. Totuși, înaintea de a putea împlini nunta, tânărul împărat îl roaga pe erou să i-o aducă pe cea de care este el îndrăgostit, fata Genarului. Făt-Frumos acceptă. După mai multe peripeții, eroul reușește să o răpească pe fată de la tatăl ei. Basmul se încheie cu cele două nunți împărătești, între tânărul împărat și fata Genarului și între Făt-Frumos și Ileana.

  • D'ale carnavalului - Rezumat

    D'ale carnavalului - Rezumat
    D'ale carnavalului - Rezumat

    Studiați sau citiți D'ale carnavalului de Ion Luca Caragiale? Rezumatele Scribd sunt instrumentele perfecte pentru a înțelege și a vă bucura de clasicii literaturii române. Descoperiți în acest audiobook:  Rezumatul acțiunii  Rezumatul și analiza pe acte și scene  Caracterizări de personaje  Particularitățile speciei dramatice/particularitățile comediei  Analiza temelor și motivelor importante D'ale carnavalului de Ion Luca Caragiale are în centrul său o suprapunere comică de triunghiuri amoroase. Căutându-l pe amantul amantei sale, Iancu Pampon vine la frizeria lui Nae Girimea, fără să știe că acesta este cel căutat. Imediat după aceea, frizerul mai este căutat de propria lui amantă, Mița Baston, tot pentru lămuriri privind cealaltă amantă a sa. La un bal mascat, cei doi, alături de Crăcănel, celălalt amant al Miței, îi urmăresc pe Nae, Didina și Iordache, calfa care-i ajută, pentru a-i demasca și a descoperi „traducerile” din cercul lor.

  • Adela - Rezumat

    Adela - Rezumat
    Adela - Rezumat

    Studiați sau citiți Adela de Garabet Ibrăileanu? Rezumatele Scribd sunt instrumentele perfecte pentru a înțelege și a vă bucura de clasicii literaturii române. Descoperiți în acest audiobook:  Prezentarea generală a cărții  Rezumate și analiză  Caracterizările personajelor principale  Analiza temelor importante Doctorul Emil Codrescu o reîntâlnește la Bălțătești pe Adela, o tânără de douăzeci de ani, pe care o cunoaște de mică. Surprins de transformarea fetei în femeie, acesta își reevaluează sentimentele pentruea, încercând să înțeleagă fiorii iubirii pe care i-o poartă, fiori hotărât platonici la început. Petrecând tot mai mult timp împreună, admite că o iubește pe fată, dar diferența de vârstă îl face să ezite din a-și mărturisi dragostea. Totodată, Emil Codrescu este nesigur în legătură cu intențiile fetei.

Related to Rezumate din literatura română clasică

Related audiobooks

Book Notes For You

View More

Related categories

Reviews for Rezumate din literatura română clasică

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words