Discover this podcast and so much more

Podcasts are free to enjoy without a subscription. We also offer ebooks, audiobooks, and so much more for just $11.99/month.

Religionen bakom Tempelbergskonflikten

Religionen bakom Tempelbergskonflikten

FromMänniskor och tro


Religionen bakom Tempelbergskonflikten

FromMänniskor och tro

ratings:
Length:
45 minutes
Released:
Jul 28, 2017
Format:
Podcast episode

Description

Israel tog ner metalldetektorerna som placerats ut vid Tempelberget i Jerusalem, efter utbredda protester. Ger religionen upphov till konflikt eller möjlighet till lösningar? Metalldetektorerna hade satts upp efter att israeliska poliser som vaktade området skjutits ihjäl av palestinska män. Sedan dödades flera palestinier av israeliska styrkor och protesterna spred sig internationellt. Under torsdagen uppmanade högt uppsatta muslimska ledare sina trosfränder att avsluta protestaktionerna och återvända till Tempelberget för att be. Trots det har nya oroligheter utbrutit. Jesper Svartvik, professor i religionsteologi vid Lunds universitet och Svenska teologiska institutet i Jerusalem, gästar Människor och tro för att prata om teologin bakom rubrikerna.
Avtal med idéburna organisationer kan bryta mot lagen
Trossamfund och andra idéburna organisationer som levererar sociala tjänster åt kommunerna får inte särbehandlas i förhållande till vinstdrivande företag. Det menar Konkurrensverket, som genomför en granskning av så kallat IOP, idéburet offentligt partnerskap och som nu har gjort en första anmälan om otillåten direktupphandling. Vad får det här för konsekvenser för framtida samarbeten? Hör Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket och Maude Kardell, områdeschef för äldreomsorg och hospice på Bräcke diakoni, i Elin Lemels reportage.
Bok om helig hemlängtan
Den kristne kulturskribenten John Sjögren, aktuell med boken Återställelsens glädje - en essä om att komma hem, kommer till studion för ett samtal, med programledaren Fredrik Wadström, om längtan tillbaka till en helig barndom.
Myter och sanningar om självmord i Japan
En ny undersökning visar att självmord, trots riktade insatser, fortfarande är den vanligaste dödsorsaken bland japaner i åldersgruppen 15-39 år. Beror det på kamikazekulturen där unga män offrade sig för kejsaren eller det traditionella harakiri- att gå i döden för att rädda sin ära? Eller är det, tvärtemot modern mytbildning, så att självmord varken är särskilt ärofyllt eller omhuldat i Japan heller? Frilansjournalisten Jon Thunqvist undersöker frågorna, som väcks i en skog vid foten av Mount Fuji. Medverkar gör bland andra Michiyo Nishigaki vars son Naoya begick självmord efter en långvarig depression och John Traphagan, professor vid Texas University i Austin, antropolog med Japan som specialitet.
Programledare är Fredrik Wadström
Released:
Jul 28, 2017
Format:
Podcast episode

Titles in the series (100)

Livsåskådningsprogrammet i P1 - programmet om religion, identitet och politik. Programledare: Linda Thulin Producent: Antonio de la Cruz, Reporter: Lollo Collmar och Thella Johnson, Programchef: Anders Backlund. Ansvarig utgivare: Louise Welander