Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Ethereum-opas aloittelijoille: 110 kysymystä Ethereumin hallintaan
Ethereum-opas aloittelijoille: 110 kysymystä Ethereumin hallintaan
Ethereum-opas aloittelijoille: 110 kysymystä Ethereumin hallintaan
Ebook159 pages1 hour

Ethereum-opas aloittelijoille: 110 kysymystä Ethereumin hallintaan

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Oletko utelias Ethereumin suhteen mutta et tiedä, mistä aloittaa?


Teoksessa Ethereum-opas aloittelijoille: 110 kysymystä Ethereumin hallintaan

LanguageSuomi
PublisherCascade Books
Release dateMar 29, 2024
ISBN9798869284600
Ethereum-opas aloittelijoille: 110 kysymystä Ethereumin hallintaan
Author

Neil King

Neil King Jr. is a former national political reporter and editor for the Wall Street Journal. He was deeply involved in the coverage of 9/11 that won the Journal the Pulitzer Prize. He has also written for the New York Times, the Atlantic, and other publications. American Ramble is his first book. He lives in Washington, D.C.

Related to Ethereum-opas aloittelijoille

Related ebooks

Reviews for Ethereum-opas aloittelijoille

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Ethereum-opas aloittelijoille - Neil King

    1

    JOHDANTO

    Tässä kirjassa esittelemme sinulle Ethereum-kryptovaluuttaverkon ja sukellamme moniin yleisiin kysymyksiin, joita kysytään siitä, miten Ethereum toimii, miltä Ethereumiin sijoittaminen näyttää ja mitkä ovat yleisiä huolenaiheita kryptovaluutasta yleensä.

    Kirjan loppuun mennessä pystyt ymmärtämään toiminnan perusperiaatteet, joiden avulla Ethereum voi saavuttaa korkeutensa. Ethereum on tehokas alusta, jolla on suuri lupaus hajautettujen rahoitusjärjestelmien tulevaisuudelle, jotka ovat vielä lapsenkengissään. Tulevaisuus on valoisa, sillä uusia rahoitusjärjestelmiä ja -konsepteja voidaan kokeilla ja testata ilman keskitettyjen järjestelmien byrokratiaa. Ethereum ei ole täydellinen, mutta hallinto pyrkii jatkuvasti parantamaan kykyjään, ja täältä opit tämän ainutlaatuisen ja uraauurtavan kryptovaluutta-alustan edut ja haitat.

    2

    MIKÄ ON ETHEREUM?

    Ethereum on avoimen lähdekoodin lohkoketjupohjainen teknologia-alusta. Ethereum koostuu yli 2 900 tietokoneen verkosta, joka toimii yhdessä tallentaakseen ja ylläpitääkseen tapahtumakirjaa jopa 30 tapahtumaa sekunnissa. Tässä perinteisessä kryptovaluuttamaailmassa Ethereum on samanlainen kuin Bitcoin ja muut tunnetut blockchain-perusvaluutat. Pohjimmiltaan Ethereum on puhtaasti virtuaalinen keino luoda ja tallentaa taloudellista arvoa. Tämäntyyppiset tekniikat mahdollistavat yksityisyyden, nimettömyyden ja läpinäkyvyyden virtuaalirahoituksen maailmassa. Lisäksi Ethereum on alusta, joka mahdollistaa satoja tuhansia itsenäisiä kryptovaluuttaekosysteemejä, jotka toimivat sen päällä. Näitä itsenäisiä esineitä, joita kutsutaan rahakkeiksi, voidaan ostaa, myydä, luoda, polttaa ja siirtää samalla Ethereum-alustalla. Ethereum lisää myös käsitteen älykkäät sopimukset, jotka voivat käyttää monia älykkäitä ominaisuuksia sekä Ethereumin ydinvaluutalle että token-ekosysteemeille.

    Ethereum on moniulotteinen tavalla, joka on ainutlaatuinen kryptovaluutalle. Monimutkaisuutensa vuoksi käsitteet ja mahdollisuudet voivat hukuttaa yksilöt. Sellaisenaan, porautumalla tähän kirjaan erityisillä, kohdennetuilla kysymyksillä ja perusteellisilla vastauksilla, voit ymmärtää paremmin tätä tehokasta alustaa. Melko perusymmärryksellä voit luoda alustalle oman merkkiekosysteemin, joka leviää virukseen ja tuo taloudellista riippumattomuutta tuhansille ihmisille. Tai voit käyttää tietoja tarkastaaksesi ja tutkiaksesi huolellisesti olemassa olevia rahakkeita tai hajautetun rahoituksen (DeFi) projekteja ennen sijoittamista, mikä suojaa rahasi. Joka tapauksessa Ethereum on todella kiehtova maailma kryptovaluutassa.

    3

    KUKA ALOITTI ETHEREUMIN?

    Ethereum-alustan käsitteen esitti ensimmäisenä Vitalik Buterin vuonna 2013. Buterin on venäläis-kanadalainen ohjelmoija, joka esitteli käsitteellisen kehyksen sille, mistä tulisi Ethereum hänen whitepaper. Vuonna 2014 Buterin työskenteli ryhmän kanssa muodostaakseen nykyisen Ethereum-säätiön. Kehitys oli joukkorahoitettua, ja sijoittajat ostivat eetterin (ETH) Bitcoinilla (BTC) saadakseen projektin käyntiin.

    Buterinin osallistuminen kryptovaluuttaan alkoi vuonna 2011, kun hän alkoi kirjoittaa Bitcoin Weeklylle ja myöhemmin Bitcoin Magazinelle, jonka perustaja hän oli. Hänen osallistumisensa Bitcoin-yhteisöön auttoi maadoittamaan hänet tiukasti kryptovaluutan käsitteeseen ja inspiroimaan häntä kohti sitä, mitä hän piti seuraavan sukupolven mahdollisuutena.

    Vaikka Ethereum aloitettiin enemmän julkisena ja läpinäkyvänä organisaationa, Buterinin osallistuminen projektiin on antanut hänelle jonkinlaisen keulakuvan aseman, ja hänen mielipiteensä ja toimintansa vaikuttavat jonkin verran verkon ja taustalla olevien rahakkeiden taloudelliseen tulokseen.

    Ethereumin perustamisesta lähtien Ethereum-säätiö on ohjannut verkon teknistä kehitystä. Alussa Ethereum oli toiminnallisesti vain yksi kryptovaluutta, jolla oli lisätty tilakoneominaisuus. Säätiön lisätessä uusia ominaisuuksia verkkoon Vitalik Buterin ja tiimi ovat tuoneet esiin nyt kaikkialla läsnä olevia ominaisuuksia, kuten token-sivuketjut, sharding, NFT-ominaisuudet ja paljon muuta.

    4

    MITEN ETHEREUM TOIMII?

    Ethereum on kryptovaluutta, joka koostuu lompakoista, valuutasta (Ether), lohkoista, solmuista ja louhijoista. Jokainen tuotettu lohko sisältää tietueen tehdyistä tapahtumista; Lohkot tallennetaan solmuihin ja louhijat luovat ne. Kaiken tämän lisäksi ratsastaa ohjelmoitava alusta, Ethereum Virtual Machine (EVM), joka ottaa kryptovaluutan klassisen hajautetun pääkirjaominaisuuden ja muuttaa sen massiivisesti hajautetuksi tilakoneeksi. Tämä tarkoittaa, että tuhannet aktiiviset Ethereum-asiakkaat voivat suorittaa ohjelmoitavan tietokonekoodin kerrallaan. Jokainen ketjun lohko ei ainoastaan tallenna tapahtumia tavanomaisessa merkityksessä, vaan myös tämän virtuaalikoneen tilaa. Yleisimmin älykkään sopimuksen toiminnon avulla verkko voi älykkäästi luoda ja suorittaa tapahtumia ennalta määritetyn ohjelmoinnin perusteella. Vaikka perinteiset kryptovaluutat vaativat päätepisteen (solmun tai asiakkaan) tapahtumien luomiseen, EVM mahdollistaa ohjelmoitujen toimintojen tallentamisen ja suorittamisen koko verkossa. Tällä tavalla vallitsee yksimielisyys suoritettavista älykkäistä toiminnoista.

    Esimerkiksi älykkäällä sopimustoiminnolla on mahdollista seuraavaa:

    1) Luo tunnus, jonka enimmäistarjonta on 1 000 000 tokenia.

    2) Jaa token tasaisesti 100 000 lompakkoon (10 tokenia per lompakko).

    3) Lähetä jokaisen tapahtuman yhteydessä 0,5% arvosta poltto-osoitteeseen ja jaa 0,5% tapahtumasta kaikille tokenin nykyisille haltijoille.

    Tämäntyyppiset säännöt ovat mahdollisia vain Ethereumin mahdollistamalla hajautetulla laskennalla, eivätkä ne yksinkertaisesti olisi mahdollisia klassisesta pääkirjatyyppisestä kryptovaluutasta.

    Ethereum on alusta lähtien toiminut Proof-of-Work (PoW) -mekanismin ympärillä lohkojen käsittelemiseksi ja verkkoon osallistumisen palkitsemiseksi. Kaivosjärjestelmät kilpailevat verkon seuraavan lohkon tuottamisesta, joka sisältää kaikki nykyiset tapahtumat. Verkko säätää vaikeusastetta niin, että kaivostyöasemat voivat tuottaa uuden lohkon noin kahdentoista sekunnin välein. Jos lisää järjestelmiä alkaa louhia, vaikeus kasvaa halutun aikataulun ylläpitämiseksi. Voittaneella louhijalla on noin 2 ETH:ta hyvitettynä lompakkoonsa, ja hänelle korvataan myös lohkoon sisältyvistä tapahtumista aiheutuneet kaasumaksut.

    Eth 2.0:n mahdollisen tulon myötä Ethereum-verkko siirtyy Proof-of-Stake-malliin, jossa kalliita ja virtaa kuluttavia louhintajärjestelmiä ei enää tarvita. Sen sijaan niiden, jotka haluavat osallistua verkostoon, on panostettava (talletettava) tietty määrä ETH:ta tullakseen validoijaksi. Validointisolmut suorittavat saman toiminnon kuin kaivosjärjestelmä. Verkko valitsee satunnaisesti validaattorin tuottamaan tietyn lohkon, kun taas muut validointisolmut, joita ei ole valittu, vahvistavat lohkon. Valittu validoija saa palkkion kyseisestä lohkosta. Uusi PoS-malli mahdollistaa myös tekniikan, joka tunnetaan nimellä sharding, joka toteuttaa useita ketjuja verkossa. Useita ketjuja voidaan käyttää samanaikaisesti ja työntää koko verkon transaktioiden sekuntiteho satoihin tuhansiin.

    5

    MIKÄ ON ETHEREUMIN HISTORIA?

    Ethereumin kuvasi ensimmäisen kerran vuonna 2013 Vitalik Buterin. Perusperiaatteet ja konseptit kehitettiin Buterinin ja seitsemän muun perustajan välillä vuoteen 2015 asti. Kun beetatestaajat testasivat useita prototyyppialustoja, 30. heinäkuuta 2015 louhittiin Genesis-lohko ja nykyään käytössä oleva lohkoketju syntyi.

    Suuri jakautuminen Ethereum-verkossa tapahtui vuonna 2016 DAO-tapahtuman jälkeen, jossa hakkerit varastivat suuren määrän eetteriä uudelta Decentalized Autonomous Organizationilta. Ongelman ratkaisemiseksi Ethereum-säätiö palautti lohkoketjun tavalla, joka mahdollisti varojen palauttamisen DAO-sijoittajille. Verkkosolmut,

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1