Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Ο πόλεμος του Βιετνάμ: Η αποτυχία του περιορισμού στη Νοτιοανατολική Ασία
Ο πόλεμος του Βιετνάμ: Η αποτυχία του περιορισμού στη Νοτιοανατολική Ασία
Ο πόλεμος του Βιετνάμ: Η αποτυχία του περιορισμού στη Νοτιοανατολική Ασία
Ebook55 pages23 minutes

Ο πόλεμος του Βιετνάμ: Η αποτυχία του περιορισμού στη Νοτιοανατολική Ασία

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Ο πόλεμος του Βιετνάμ διήρκεσε 20 χρόνια, από το 1955 έως το 1975, και είχε θανατηφόρες συνέπειες τόσο για τους στρατιώτες που πολεμούσαν όσο και για τους πολίτες του Βιετνάμ. Μετά τη διαίρεση της Γαλλικής Ινδοκίνας με τις Συμφωνίες της Γενεύης το 1954, οι εντάσεις μεταξύ των δύο ιδεολογικά αντίθετων μισών της χώρας κλιμακώθηκαν, με αποτέλεσμα μια μακρά σύγκρουση μεταξύ του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Νοτίου Βιετνάμ από τη μία πλευρά και του κομμουνιστικού Βορείου Βιετνάμ και των Βιετκόνγκ από την άλλη. Σε μόλις 50 λεπτά, θα μάθετε για τον ανταρτοπόλεμο που ήταν το κλειδί για την επιτυχία των Βιετκόνγκ, την πολιτική περιορισμού που στήριξε την επέμβαση των ΗΠΑ και το τεράστιο τίμημα που είχε η σύγκρουση για τους συμμετέχοντες. Αυτό το απλό και κατατοπιστικό βιβλίο παρέχει μια διεξοδική συζήτηση των βασικών στιγμών του παρατεταμένου πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης των ΗΠΑ να επέμβουν χάρη στο ψήφισμα του Κόλπου του Τόνκιν, της επίθεσης του Τετ το 1968 και των ειρηνευτικών συμφωνιών του Παρισιού. Περιλαμβάνει επίσης μια πλήρη βιογραφία των βασικών προσωπικοτήτων της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένων του Χο Τσι Μινχ και του προέδρου των ΗΠΑ Λίντον Β. Τζόνσον, μια πολύτιμη εισαγωγή στο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο και μια αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου, δίνοντάς σας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτόν τον καταστροφικό αγώνα.
LanguageΕλληνικά
Release dateMar 30, 2023
ISBN9782808664837
Ο πόλεμος του Βιετνάμ: Η αποτυχία του περιορισμού στη Νοτιοανατολική Ασία

Read more from Mylène Théliol

Related to Ο πόλεμος του Βιετνάμ

Related ebooks

Reviews for Ο πόλεμος του Βιετνάμ

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Ο πόλεμος του Βιετνάμ - Mylène Théliol

    ΠΟΛΙΤΙΚΌ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΌ ΠΛΑΊΣΙΟ

    ΓΑΛΛΙΚΌΣ ΑΠΟΙΚΙΣΜΌΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΚΊΝΑ

    Το Βιετνάμ ήταν γαλλική αποικία από το 1883 έως το 1954. Χωρισμένη σε τρία ξεχωριστά κράτη, το Τόνκιν, την Κοτσιντσίνα και το Αννάμ, ενσωματώθηκε από το 1887 στην Ένωση Ινδοκίνας, η οποία περιλάμβανε επίσης το Λάος και την Καμπότζη. Η γαλλική αποικιοκρατία διαχειρίστηκε τη χώρα με μερικό τρόπο. Πολλαπλασίασε τις γεωργικές φυτείες τσαγιού, καφέ, ρυζιού, πιπεριού και καουτσούκ και εκμεταλλεύτηκε τα μεταλλεύματα άνθρακα, ψευδαργύρου και κασσίτερου προς όφελος της μητρόπολης. Οι αυτόχθονες δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μειονοτικούς ευρωπαϊκούς πληθυσμούς της χώρας. Αν και δεν υπάρχει ούτε ο κώδικας των ιθαγενών ούτε ένα πλήρες σύστημα εγκλιματισμού όπως στις αφρικανικές αποικίες, ο πληθυσμός του Βιετνάμ αποτελεί ένα σύνθετο προλεταριάτο που εργάζεται στους ορυζώνες, στα εργοστάσια ή στα ορυχεία.

    oeil ΤΟ ΉΞΕΡΕΣ ΑΥΤΌ;

    Το indigénat είναι νομοθεσία που διέπεται από κώδικα και εισήχθη στις γαλλικές αποικίες από το 1887. Διακρίνει δύο κατηγορίες πληθυσμού: τους Γάλλους πολίτες της μητροπολιτικής Γαλλίας και τους Γάλλους υπηκόους (Αφρικανοί, Αλγερινοί, Μαδαγασκάνοι, Δυτικοί Ινδοί κ.λπ.). Οι τελευταίοι στερήθηκαν τις περισσότερες από τις ελευθερίες και τα πολιτικά τους δικαιώματα. Διατήρησαν μόνο το προσωπικό τους καθεστώς θρησκευτικής ή εθιμικής προέλευσης. Ο code de l'indigénat υπέβαλλε τους αποικιοκράτες και τους μετανάστες εργάτες σε καταναγκαστική εργασία, επιτάξεις, κεφαλικούς φόρους επί των αποθεματικών και μια σειρά από άλλα μέτρα διακρίσεων.

    Η έννοια του εγκλιματισμού στις αποικίες βασίζεται στο σύστημα της αφομοίωσης ή της σύνδεσης: οι ιθαγενείς υποχρεούνται να μάθουν τον πολιτισμό των εποίκων μέσω κοσμικών και θρησκευτικών σχολείων. Οι παραδόσεις υποτιμούνται υπέρ των δυτικών ηθών. Οι συνήθεις τρόποι σκέψης και ζωής αποκηρύχθηκαν από την αποικιακή διοίκηση, η οποία επέβαλε ένα σύστημα και έναν τρόπο ζωής κατά το ευρωπαϊκό

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1