Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Sense energia
Sense energia
Sense energia
Ebook69 pages

Sense energia

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Pandèmia, crisi de subministraments, falta de xips, inflació, guerra, sequera, canvi climàtic, crisi energètica... Les notícies són cada dia més preocupants; sembla que hem entrat en una espiral de decadència i misèria. Quant més podrem aguantar? És cert que el col·lapse és inevitable? Tal com anunciava Antonio Turiel en el seu primer assaig, el Petrocalipsis ja és aquí. Ho notem en omplir el dipòsit del cotxe, quan ens el pensem dues vegades abans d'encendre l'aire condicionat, quan tanquen negocis; però, sobretot, el notem a final de mes. I això no s'ha acabat: estem entrant en una fase d'acceleració. El descens energètic és una realitat urgent i que anticipa un futur molt fosc. Si volem prevaler, si volem evitar el col·lapse, necessitem fer molts canvis, des del sistema productiu fins al model de societat. I tenir una guia per a entendre què està passant ara mateix, per què i com evitar el pitjor. D'altra banda: tot normal i bé.
LanguageCatalà
Release dateNov 16, 2022
ISBN9788417951351
Sense energia

Related categories

Reviews for Sense energia

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Sense energia - Antonio Turiel

    1

    PRÒLEG

    A la fi del 2020 vaig publicar el meu primer assaig sobre el dilema energètic del nostre temps, Petrocalipsis: Crisis energética global y cómo (no) la vamos a resolver. Aquest llibre tractava de les causes de la crisi energètica que aleshores era incipient, i intentava portar una mica de llum que expliqués què estava a punt de passar i, sobretot, per què passaria. L’enfocament de Petrocalipsis era un plantejament sistèmic i a gran escala: es tractava de descriure les grans tendències de l’esgotament dels combustibles fòssils i els grans obstacles per a una adopció massiva d’uns determinats sistemes de generació d’energia renovable. Petrocalipsis no és una anàlisi detallada de la crisi energètica, no dona terminis ni dates concretes per als fenòmens que descriu; simplement planteja el gran marc on es desenvoluparà la crisi energètica, però el seu horitzó temporal comprèn dècades; podríem dir fins i tot que ens indica les tendències fins a la fi del segle XXI.

    No obstant això, des de la publicació de Petrocalipsis han passat coses. Moltes coses. L’atenció de la majoria dels europeus està centrada en la cruenta guerra que es lliura a Ucraïna arran de la invasió per part de Rússia, i no només per l’horror mateix de la guerra i el seu insuportable peatge en vides trencades, sinó perquè de sobte Europa s’ha adonat de com depenia de les matèries primeres energètiques vitals que importava de Rússia i com això la feia tremendament vulnerable a les vel·leïtats del Kremlin. Però més enllà de Rússia estan tenint lloc molts esdeveniments íntimament relacionats amb la crisi energètica que poc o gens tenen a veure amb la guerra d’Ucraïna: des del col·lapse de Sri Lanka fins a les revoltes a l’Iran i l’Iraq, passant per les protestes de Sud-àfrica, el Perú o l’Equador. Esdeveniments que, en molts casos, s’inicien uns mesos abans de la invasió russa i que comparteixen sempre un subtò (falta de dièsel, d’electricitat i d’aliments) que fa pensar que està succeint quelcom més important i més profund. Es podria dir que la crisi energètica que s’anticipava a Petrocalipsis s’ha iniciat amb una força inusitada, com si es tractés d’una molla molt tensada que de sobte s’ha alliberat. I, com una reacció a aquests diversos problemes que s’estan presentant simultàniament en múltiples fronts, els països van prenent mesures que, en molts casos, el que fan és agreujar la situació global. Una situació que es caracteritza per la reducció del metabolisme de l’economia global, és a dir, pel descens del consum d’energia i materials arreu del planeta. I molts comencen a intuir que aquest descens serà prolongat i irreversible: el Gran Descens.*

    És per això que he cregut important escriure aquest llibre. Un llibre centrat en el moment, un llibre que descrigui què està passant ara mateix i que baixi a un nivell de detall que Petrocalipsis no podia abraçar amb la seva visió a vol d’àguila. Aquest petit manual sobre la crisi del moment present pretén incloure un període de temps molt breu, des d’aquell 2020, quan els problemes ja estaven començant i que la pandèmia de la covid-19 va alentir, fins a aquest horitzó del 2025, que marca el punt d’inflexió de les previsions més pessimistes de l’Agència Internacional de l’Energia en els últims informes.

    Al llarg de les pàgines següents, el lector trobarà una anàlisi d’algunes de les causes de totes aquestes crisis des d’una perspectiva que no és habitual trobar en els mitjans de comunicació. Una perspectiva que intenta evidenciar alguns factors comuns per a totes elles i que tenen un pes específic molt més gran que el que se’ls sol reconèixer. I també, a partir d’aquest diagnòstic de les causes dels problemes vigents, intentarem esbrinar cap a on poden evolucionar, de nou en aquest curt horitzó temporal del 2025. Que ningú no s’esperi, però, trobar prediccions precises sobre quan i on, ni fins i tot exactament el què, a les properes pàgines: encertar aquestes coses tindria més d’exercici de futurologia que d’anàlisi tècnica i científica de la situació. El que aquí es pretén, més aviat, és identificar el com i, sobretot, el perquè dels problemes que se’ns presentaran en els propers i molt immediats anys, tant és si aquests esdeveniments es produeixen l’endemà de la publicació d’aquest llibre (novembre del 2022) o si al final s’endarrereixen fins al 2030.

    Per acabar, permetin-me recordar-los que, si bé l’anàlisi present dels problemes metabòlics que colpeixen la nostra societat ens permet anticipar els desafiaments que se’ns presentaran en el futur, de cap manera prejutja ni determina com evolucionaran les nostres societats. Els mateixos problemes es poden abordar de maneres molt diverses, tot depenent de decisions humanes i d’acord amb criteris polítics, socials i ideològics diferents. L’escassetat d’energia i de materials no constitueix un determinant de quina societat es pot construir en el futur, sinó tan sols d’un condicionant: no ens diu què podem fer, només què no podem fer. Però, dins dels límits

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1