Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Nimbus - Alt om el: Nimbus-C, Det elektriske system
Nimbus - Alt om el: Nimbus-C, Det elektriske system
Nimbus - Alt om el: Nimbus-C, Det elektriske system
Ebook123 pages31 minutes

Nimbus - Alt om el: Nimbus-C, Det elektriske system

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

I denne lille bog gennemgås systematisk det elektriske system på en Nimbus-C. Og det beskrives, hvad læseren selv kan gøre, hvad der måske skal hjælp til, og hvad fagfolk skal tage sig af.
LanguageDansk
Release dateNov 6, 2020
ISBN9788743064503
Nimbus - Alt om el: Nimbus-C, Det elektriske system
Author

Knud Jørgensen

Knud Jørgensen (f. 1940) Har kørt Nimbus siden 1959 og har alene eller i samarbejde med andre skrevet en række bøger om Nimbus motorcykler.

Reviews for Nimbus - Alt om el

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

    Book preview

    Nimbus - Alt om el - Knud Jørgensen

    ledningerne.

    Kapitel 1

    Kabler/ledninger

    Ledningsnettet på en Nimbus-C udgøres af kobbertråde, hvis opgave det er at lede det, vi i billedsprog kalder strøm. Hvad så elektrisk strøm er for noget, vil vi ikke kloge os mere på. For os er det vigtigste, at du forstår, hvordan den virker – eller hvorfor den ikke virker.

    En ledning til det elektriske anlæg på en motorcykel som Nimbus-C skal have en passende ledningsevne. Denne evne afhænger af både ledningens materiale og dens dimension, og det gælder, hvad enten der køres med 6 volts- eller 12 voltsanlæg.

    På de originale tegninger fra A/S Fisker & Nielsen står der, at det er 1,5 mm² kobberledning, der skal bruges, og på tegningen af kablerne til baglygten står der 1 mm².

    Det kan altså ikke nytte noget at bruge tyndere ledninger, og du skal ubetinget også undgå at bruge ledninger, der er beregnet til andre formål; altså hverken telefon- eller antennekabel.

    Specielt skal stelforbindelsen, altså den ledning, der forbinder batteriets minuspol med stellet, være i stand til at give en helt sikker forbindelse.

    Erfaringsmæssigt vil det være klogt hér at bruge en kraftigere ledning, gerne på 2 – 2,5 mm².

    Den forbindelse, der er gennem selve stellet, skal også være stabil. Er motorcyklens enkeltdele nylakerede, kan det være vanskeligt at være sikker på en stelforbindelse. Slib og skrab de steder, hvor der skal være metallisk kontakt og brug tandskiver under skruer og møtrikker.

    Der er selvfølgelig ikke stelforbindelse gennem glasfiberskærme og lignende genstande af glasfiber, nylon eller plastic! Her skal du trække en selvstændig stelledning.

    Kabelsko kaldes de indretninger, man bruger til at fastgøre en ende af en ledning til batteri, relæ, kontakt, styrkontroller osv. I sin enkleste form er en kabelsko blot et afisoleret stykke ledning, hvor trådene kan være holdt sammen med en snoning eller med en tinlodning.

    Andre former for kabelsko er enten fabrikkens originale af messing eller tilsvarende kabelsko, som stammer fra et sortiment. De kan være tinloddet på og/eller klemt på.

    Vedligeholdelse:

    Det er en rigtig god ide jævnligt at gå samtlige forbindelser igennem. Dels for at tjekke, at kabelskoene faktisk sidder fast, dels for at sikre, at der ikke er dannet en belægning på kabelskoen eller på det sted, hvor den er monteret.

    Kabelsko, der er klemt på, kan fint fungere , hvis der er brugt den størrelse kabelsko, der passer til trådtykkelsen i ledningen og en dertil svarende kabelskotang.

    Men hvis du bare har brugt en fladtang eller måske en skævbider, kan der nemt opstå svage steder i systemet. En tinlodning giver en vis sikkerhed, men nogle gange også en falsk sikkerhed. Der skal ikke mange sekunders kortslutning til, før en tinlodning smelter.

    Enjoying the preview?
    Page 1 of 1