Războiul de Yom Kippur: Conflictul arabo-israelian din 1973
By Audrey Schul
()
About this ebook
Related to Războiul de Yom Kippur
Related ebooks
Războiul de șase zile: Un episod-cheie în conflictul israeliano-palestinian Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsRăzboiul Rece: Lupta de 45 de ani împotriva comunismului Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsRăzboiul din Coreea: De la Războiul Mondial la Războiul Rece Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsTartaria - Israel sau Palestina Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsPrimul Razboi Mondial Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsRăzboiul din Afganistan: Opoziția din URSS și mujahedinii, 1979-1989 Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsDebarcarea din Normandia: Ziua Z și Operațiunea Overlord: Primul pas spre eliberare Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsPlanul Marshall: Zorii Războiului Rece Rating: 5 out of 5 stars5/5
Reviews for Războiul de Yom Kippur
0 ratings0 reviews
Book preview
Războiul de Yom Kippur - Audrey Schul
INTRODUCERE
Războiul de Yom Kippur a fost cel de-al patrulea conflict armat dintre Israel și țările arabe, în special Egipt și Siria, care a dus la criza petrolieră din 1973.
La 6 octombrie 1973, în ziua de Yom Kippur pentru evrei (Sărbătoarea Ispășirii), egiptenii și sirienii au efectuat un atac armat în Peninsula Sinai și pe Înălțimile Golan. Aparținând inițial Egiptului și Siriei, aceste teritorii au fost cucerite de israelieni în timpul Războiului de Șase Zile din 1967. Deși forța militară israeliană era inferioară celei a adversarilor săi, a reușit să avanseze progresiv în Siria și să traverseze Canalul Suez pentru a ajunge în cele din urmă în sudul și vestul Egiptului. Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, în cooperare cu URSS și Statele Unite, a decretat atunci o încetare a focului pentru a face loc negocierilor. S-a convenit asupra unui plan de pace. Cu toate acestea, israelienii, care nu doreau să fie întrerupți în progresul lor, au folosit acest armistițiu pentru a-și continua cucerirea, dând naștere la noi dezbateri. Au fost deschise apoi noi negocieri de pace, care au dus la normalizarea relațiilor dintre Israel și Egipt. Această negociere s-a încheiat în 1978 cu acordurile de la Camp David, care prevedeau că, în schimbul respectării păcii cu Israelul, Egiptul va recupera Peninsula Sinai. Astfel, frontiera dintre cele două țări a fost redeschisă.
DATE CHEIE
•Când s-a întâmplat? De la 6 la 26 octombrie 1973
•Unde: pe malurile Canalului Suez, în Peninsula Sinai și pe Înălțimile Golan (regiunea de sud-vest a Siriei) și în zonele înconjurătoare.
•Context ? Conflictul arabo-israelian
•Beligerant? Israelul împotriva Egiptului și Siriei, susținut de Maroc, Arabia Saudită, Iordania și Irak.
•Actorii principali ?
°Golda Meir, prim-ministru israelian (1898-1978)
°Anwar Sadat, președinte egiptean (1918-1981)
•Rezultatul? Victorie israeliană
•Victime?
°Tabăra arabă (Iordania, Irak, Siria și Egipt): 9.500 de morți și 19.850 de răniți
°Tabăra israeliană: 3 020 de morți și 8 135 de