Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Cum sa accepti ceea ce nu poti schimba
Cum sa accepti ceea ce nu poti schimba
Cum sa accepti ceea ce nu poti schimba
Ebook201 pages3 hours

Cum sa accepti ceea ce nu poti schimba

Rating: 4 out of 5 stars

4/5

()

Read preview

About this ebook

Pierderea unui job, o despărțire sfâșietoare, moartea cuiva drag sau o boală cruntă îți va da întreaga viață peste cap. Cum poți, totuși, să faci față absurdului, neprevăzutului, lucrurilor pe care nu le poți controla? În timp ce unele abordări facile te invită să privești "partea plină a paharului", cartea de față propune o altă abordare, bazată pe "acceptare".

Dar nu în sensul de resemnare și împăcare, ci de disponibilitate pentru a te confrunta cu emoțiile negative (furie, frustrare, anxietate), pentru a ține doliu și pentru a procesa evenimentele implacabile întrun mod care să aibă sens pentru tine.

Janina Scarlet, psiholog clinician, este specializată în terapia centrată pe acceptare și angajament (ACT) și a dedicat o serie de cărți terapiei cu supereroi.
LanguageRomână
PublisherEditura Trei
Release dateMar 31, 2023
ISBN9786064018939
Cum sa accepti ceea ce nu poti schimba

Related to Cum sa accepti ceea ce nu poti schimba

Related ebooks

Reviews for Cum sa accepti ceea ce nu poti schimba

Rating: 4 out of 5 stars
4/5

1 rating0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

  Book preview

  Cum sa accepti ceea ce nu poti schimba - Janina Scarlet

  1.png

  EDITORI:

  Silviu Dragomir

  Vasile Dem. Zamfirescu

  director editorial:

  Magdalena Mărculescu

  REDACTARE:

  Elena Málnai

  Design copertă: Faber Studio

  Foto copertă: ©PeopleImages / Getty Images

  DIRECTOR PRODUCŢIE:

  Cristian Claudiu Coban

  DTP:

  Crenguța Rontea

  CORECTURĂ:

  Andreea-Lavinia Dădârlat

  Dana Anghelescu

  Conținutul acestei lucrări electronice este protejat prin copyright (drepturi de autor), iar cartea este destinată exclusiv utilizării ei în scop privat pe dispozitivul de citire pe care a fost descărcată. Orice altă utilizare, incluzând împrumutul sau schimbul, reproducerea integrală sau parţială, multiplicarea, închirierea, punerea la dispoziţia publică, inclusiv prin internet sau prin reţele de calculatoare, stocarea permanentă sau temporară pe dispozitive sau sisteme cu posibilitatea recuperării informaţiei, altele decât cele pe care a fost descărcată, revânzarea sub orice formă sau prin orice mijloc, fără consimțământul editorului, sunt interzise. Dreptul de folosință al lucrării nu este transferabil.

  Drepturile de autor pentru versiunea electronică în formatele existente ale acestei lucrări aparțin persoanei juridice Editura Trei SRL.

  Titlul original: It Shouldn't Be This Way. Learning to Accept the Things You Just Can't Change

  Autor: Janina Scarlet, Ph.D.

  Copyright © Janina Scarlet, 2021

  Copyright © Editura Trei, 2022 pentru prezenta ediţie

  O.P. 16, Ghișeul 1, C.P. 0490, București

  Tel.: +4 021 300 60 90 ; Fax: +4 0372 25 20 20

  e-mail: comenzi@edituratrei.ro

  www.edituratrei.ro

  ISBN (print): 978-606-40-1573-0

  ISBN (epub): 9786064018939

  Pentru oricine a avut vreodată inima însângerată de agonie,

  pentru oricine și-a dorit vreodată ca totul să fi fost diferit,

  pentru oricine s-a simțit vreodată slab când, de fapt, era puternic și

  pentru oricine a fost vreodată făcut să se simtă rușinat, astfel încât să-și reducă la tăcere suferința interioară.

  Introducere

  Nu există manuale despre cum să fii o ființă umană, cel puțin nu manuale oficiale. Cei mai mulți dintre noi suntem blocați în încercarea de a ne da seama cum să navigăm prin această aventură pe care o numim viață, adesea cu prea puțină călăuzire. Unii dintre noi poate s-au confruntat cu o judecată aspră, cu stigmatizare sau cu critică atunci când au încercat să caute ajutorul sau sprijinul celorlalți.

  Mai rău decât atât, uneori poate îi vedem pe ceilalți oameni cum aparent au „totul sub control, în timp ce nouă poate ne e greu chiar și să ne ridicăm din pat dimineața. Am putea crede că suntem singurii care trec prin perioade dificile. Am putea crede, de asemenea, în mod eronat, că a trece prin depresie, anxietate, traumă sau orice altă suferință psihică sau fizică înseamnă că suntem „slabi. Adevărul este, însă, că suferința nu înseamnă slăbiciune, ci este baza pe care-ți poți descoperi forța interioară.

  Sunt psiholog clinician licențiat, iar pasiunea mea cea mai mare este să-i ajut pe oameni să învețe diferite moduri de a-și gestiona luptele psihice. Cum mie însămi mi s-a vorbit frecvent despre necesitatea de „a fi puternic" ca mod de a fi făcută de rușine pentru că mă simțeam anxioasă sau depresivă, am învățat din proprie experiență despre efectele distrugătoare ale reprimării emoțiilor și despre cum o astfel de evitare emoțională poate conduce la o înrăutățire semnificativă a simptomelor.

  În munca mea cu clienții, folosesc o tehnică numită ACT (Acceptance and Commitment Therapy — Terapia acceptării și angajamentului). ACT se concentrează pe învățarea acceptării în mod conștient a ceea ce nu putem controla, trăind, în același timp, o viață cu sens, bazată pe cele mai profunde valori esențiale ale noastre.¹ S-a demonstrat că această tehnică este utilă în tratarea depresiei, a tulburărilor de anxietate, TSPT (tulburare de stres post-traumatic), a durerilor și a altor afecțiuni cronice, adicții și, de asemenea, a multor altor tulburări.²

  Ce este acceptarea?

  Esența ACT constă în capacitatea de a accepta. Multora li se spune poate că trebuie să-și reprime și să-și repudieze emoțiile, că trebuie „să se concentreze pe aspectele pozitive". Acceptarea se referă la disponibilitatea de a confrunta și de a procesa emoțiile și evenimentele din viața noastră pe care nu le putem schimba. De exemplu, acceptarea se poate referi la dispoziția de a procesa durerea unei traume din trecut sau anxietatea față de un viitor incert, dacă îți dorești o viață trăită din plin și cu sens. Acceptarea poate însemna, de asemenea, să fii sincer cu tine însuți, în loc să te conformezi unor așteptări sociale depășite și absurde. Acceptarea este, în esență, o metodă de autoexplorare și de regăsire a propriei forțe interioare.

  Cum să obținem cele mai bune rezultate de pe urma acestei cărți

  Această carte este alcătuită din două părți. În prima parte, vom analiza ce este și ce nu este acceptarea și, de asemenea, de ce este aceasta importantă. Voi aduce în discuție, de asemenea, propriile mele experiențe în ceea ce privește practica acceptării, oferind totodată exemple clinice ale unor persoane care s-au confruntat cu acceptarea, dar și călătoriile lor ulterioare pe calea acceptării.

  Partea a doua a acestei cărți se concentrează pe punerea în aplicare a acceptării. În această parte veți învăța exerciții specifice de acceptare, dar și cum să gestionați unele posibile dificultăți ce pot apărea pe parcurs.

  Pentru a obține cele mai bune rezultate de pe urma acestei cărți, v-ar putea fi de ajutor să citiți unul sau două capitole pe săptămână, pentru a vă acorda t­impul necesar procesării materialului pe care l-ați citit. Unii consideră utilă folosirea unui carnețel sau a unui jurnal în care să-și noteze gândurile pe care le au în t­impul citirii sau a punerii în practică a diferitelor exerciții din această carte. În plus, unii consideră util să citească o astfel de carte când sunt singuri, în timp ce alții preferă să o citească într-un club de lectură sau împreună cu terapeutul lor. Mulți oameni se bucură de beneficiile discuțiilor pe marginea a ceea ce au învățat din diversele capitole sau din ținerea unui jurnal în care-și notează impresiile proprii.

  Într-o lume în care cei mai mulți dintre noi simt enorma presiune de a se conforma așteptărilor tuturor celorlalți, acordați-vă șansa ca această călătorie să fie doar a voastră. Aveți dreptul la propriile voastre sentimente și trăiri și aveți dreptul să înaintați în propriul vostru ritm. Respirați. Înlăturați presiunea. Vă mulțumesc pentru că sunteți minunați.


  ¹ Hayes et al. (2011).

  ² Dindo et al. (2017).

  Partea întâi

  Acceptare, evitare și toate emoțiile conexe: Ce și de ce?

  Capitolul 1

  Paul

  Îmi amintesc că primul gând pe care l-am avut când l-am cunoscut pe Paul a fost „Uau, e de vis. Al doilea gând a fost „Probabil e plin de el.

  Aveam 15 ani, iar Paul îmi fusese băgat pe gât pentru o întâlnire pe nevăzute de către o colegă a mea care se mândrea că este pețitoarea neoficială a școlii. Paul avea 17 ani și era deja student, după ce absolvise liceul cu un an înainte. Era genial.

  Îl uram.

  Cel puțin pe moment.

  Avea părul lung până la nivelul bărbiei, îngrijit. Purta o cămașă bleumarin, cu nasturi, pe sub jacheta neagră de piele, iar jeanșii păreau croiți pe el. Pomeții lui înalți îl făceau să arate atât atrăgător, cât și distins.

  M-a privit în modul acela dezarmant în care te privește cineva când se