Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Mops
Mops
Mops
Ebook213 pages3 hours

Mops

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Mops: En guide til oppdragelse, omsorg og helse for den lojale følgesvennen.

 

Mopsen - den tidligere keiserlige hunden og det 21. århundrets maskot. Dens søte utseende og elskelige personlighet har gjort den til den mest ettertraktede følgesvennen til mange mennesker. Men det er mye mer bak den søte fasaden enn det som møter øyet.

 

Innholdet i boken er:

 • Hunderasen mops
 • Oppdra en mops
 • Helse og ernæring
 • Pleie av mops
 • Karakter, opplæring og mye mer
 • Mange illustrasjoner


I denne guiden vil du lære alt om historien og opprinnelsen til denne rasen samt dens spesielle egenskaper og trekk. Videre vil du motta tips om pleie, helse, ernæring og oppdragelse av mopsen din, slik at du kan bygge opp et stabilt og tillitsfullt forhold til ham, og han vil være ved din side i lang tid. Du vil også motta verdifulle tips om målrettet trening av din nye firbente venn, som har potensial til å bli en assistansehund, slik at han kan bli stueren som en lek, følge kommandoene dine og gå avslappet i båndet. Som du kan se: I denne boken finner du alt du trenger å vite for å gi mopsen din et lykkelig og oppfylt liv. Et must for enhver mopseier og elsker!

LanguageNorwegian
PublisherFynn Hansen
Release dateFeb 12, 2023
ISBN9798215409145
Mops

Read more from Fynn Hansen

Related to Mops

Reviews for Mops

Rating: 0 out of 5 stars
0 ratings

0 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words

  Book preview

  Mops - Fynn Hansen

  Mops

  Fynn Hansen

  Innhold

  Innledning

  Grunnleggende informasjon om mops

  Opprinnelse og historie

  Utseende og art

  Fra tidligere keiserlig hund til sjarmerende følgesvenn

  5 grunner til hvorfor du bør velge en mops som følgesvenn

  Anskaffelse og ankomst

  Å kjøpe en mops - viktige tips

  Utstyr for hjemme og på veien

  Endelig hjemme!

  Utdanning og trening av mops

  Respektopplæringen

  Stubenreinhet hos valper og hunder

  Det generelle opplæringsutstyret

  Halsbånd eller brystsele?

  Velge riktig bånd

  Belønninger og godbiter

  Valpens bevegelser og ansiktsuttrykk

  Veiledning for gjenfinning

  De første kommandoene - Sitt!, Ned!, Av!.

  Lær grunnleggende kommandoer

  Bli stueren

  Avslappet turgåing i bånd

  Å holde hunden opptatt: Spill & Co.

  Vanlige problemer i foreldrerollen - inkludert løsninger

  Hundeskole - et must?

  Opplæring av assistansehunder

  Gi mopsen riktig mat

  Tørrfôr eller våtfôr?

  Å mate hunden moderne? - Hva du bør tenke på

  Riktig bruk av godbiter

  Hvilke matvarer er skadelige eller giftige for mops?

  Ta vare på mopsen og fremme helse

  Riktig behandling

  11. Tips for anskaffelse

  Grunnleggende pleierutiner

  Rasetypiske sykdommer

  Raseuavhengige sykdommer

  Vaksinasjoner

  Kastrering og sterilisering - hva er fordelene og ulempene?

  Forsikring for mops - ja eller nei?

  10 tips for et sterkt forhold mellom hund og menneske

  Fremveksten av forholdet mellom menneske og hund

  Hvorfor et godt bånd med hunden er så viktig

  Hvordan forbedre forholdet mellom hund og menneske

  Bonus: 10 spill for den intelligente mopsen

  Gjør-det-selv-leker for hunder

  Kjøpte hundespill

  Avsluttende ord

  Innledning

  Hvis du tenker på å holde en mops, bør du informere deg godt om rasen før du anskaffer den. Siden hver rase er spesiell og har sin egen karakter, er det viktig å vite om den firbente vennen er en god match for deg. Mopsen er en veldig liten hund som blir opptil 30 cm høy. Dens natur er vennlig, glad i barn og velbalansert. Følgelig er det godt egnet for familier.

  Før du anskaffer deg en, bør du være klar over at en mops kan leve opptil 15 år med god helse. Dette er et stort ansvar som du bør være klar over. En mops trenger mye oppmerksomhet og må luftes regelmessig. Du må også finne en løsning for ferier. Enten kan hunden reise med deg, eller du kan finne midlertidig omsorg. I tillegg må du være forberedt på kostnader som følger med veterinærbesøk og kjøp av mat.

  Å ha en hund har den store fordelen at du aldri trenger å være alene så lenge den er der. Mopsen er veldig knyttet til eieren sin, og det er knapt noe bedre for den enn å være til stede på alle aktiviteter. Hvis du leter etter en lojal følgesvenn for alle situasjoner i livet, vil du gjøre det riktige valget med denne rasen.

  I denne veiledningen finner du all viktig informasjon som er verdt å vite og fremfor alt viktig når du holder og oppdrar en hund. Ta deg god tid til å lese veiledningen og gled deg til gode tips og leker som vil bringe deg og din firbente venn enda nærmere hverandre.

  Grunnleggende informasjon om mops

  Opprinnelse og historie

  Mopsen er en anerkjent hunderase av FCI, den internasjonale hundeavlsorganisasjonen. Opprinnelig kommer den lille firbente hunden fra Kina. Der ble den avlet bevisst allerede for mer enn 2000 år siden. Overraskende nok ble den avlet fra hunder som ligner på grand danois.

  Opprinnelig ble mops ansett som et privilegium for keisere og var visstnok ikke egnet for avl. Derfor kunne mops bare anskaffes for en svært høy pris. Det ble ansett som veldig spesielt å kunne eie og holde en hund av denne rasen. 

  Det er spesielt overraskende at mops tilhører arten Molosser. Denne typen omfatter hovedsakelig store, massive hunder, som bullmastiff eller grand danois. Selv om mopsen kan virke noe massiv, er den veldig liten i motsetning til lignende hunderaser.

  Fra 1500-tallet var mopsen også utbredt i Europa. Malere som Francisco de Goya inkluderte mopsen i maleriene sine. Josephine de Beauharnais, Napoleons kone, ga et stort løft til rasens berømmelse. Fortuné var navnet på den franske keiserinnens mops, som alltid var å se ved hennes side.

  Så, i 1900, kom Pekinesisk plutselig i forgrunnen. Men dette varte bare i kort tid. Bare 18 år senere kom mopsen tilbake i forgrunnen og ble ansett som en motehund av mange mennesker. Dette skjedde igjen og igjen i historien til den lille firbente vennen.

  Mops har blitt positivt bemerket i alle fortellinger siden starten, inkludert anekdoten om Pompeius, prinsen av Oranges mops. I 1570 ble prinsen truet med attentat, men Pompeius klarte å forhindre det. Hvordan, spør du? Svaret er: gjennom barken hans. Dette skyldes et visst beskyttelsesinstinkt som hunderasen fortsatt har i seg i dag.

  Utseende og art

  Mopsen er en liten hund som tilhører arten molosser. Ifølge FCIs rasestandard er en mops mellom 31 og 35 centimeter høy og kan veie mellom 6,3 og 8,1 kilo.

  Et spesielt trekk, som alle mops av alle farger har, er den svarte snuten. Dette kan selvfølgelig bli grått med alderen, men er allerede i valpestadiet avgjørende for om det virkelig er en mops. Øyeområdene er også sirklet inn i svart. Fargen får ansiktet til å se veldig spesielt ut.

  Ørene er enten knapp- eller rosenører, som er litt fremover eller ligger tett sammen. Ørene er også alltid mørke hos denne rasen. Spesielt hos beige mops sørger fargen for hundens uttrykksfulle ansikt.

  Hunderasen kommer i aprikos, svart, sølv og lyse farger. Spesielt de lyse nyansene må skille seg tydelig ut mot de svarte ørene, snuten og øyeringene.

  Et annet kjennetegn er hundens svake underbitt. I tillegg er nesen litt deprimert. Her bør du definitivt sørge for at hunden kan puste normalt og at det ikke er en overavlet hund. På denne måten kan du unngå noen av kostnadene som kommer fra veterinærbesøk og sikre at mopsen din kan boltre seg og leke uten å få luftveisproblemer.

  Mopsen har en kort, glatt pels som er myk og silkeaktig. Dette er en stor fordel, spesielt når det gjelder pelsstell. Hunden trenger ikke å bli børstet hele tiden, men den bør ha på seg en jakke om vinteren når det er veldig kaldt.

  Også typisk for hunderasen er dyrets korte hale, som er litt krøllet over hoften.

  Mops lever som regel mellom 12 og 15 år. Selvfølgelig kan levetiden variere avhengig av dyreholdet. Hvis en mops har sykdommer, kan den være betydelig kortere. Jo mer mosjon en mops har, jo sprekere er den, noe som kan ha en positiv innflytelse på levetiden.

  Hvis du velger en mops, kan du se frem til en veldig lojal og ukomplisert hund. Som regel er hunderasen veldig munter og lys. På grunn av sin vennlige natur er mops veldig egnet for å holde i en familie med barn. På grunn av størrelsen trenger den ikke mye mosjon og kan også holdes i leiligheter i byen.

  Den firbente vennen kan være ganske følsom, noe som for eksempel blir merkbart hvis du lar den være alene i leiligheten over lengre tid. En liten diva kan dukke opp her, som deretter blir fornærmet.

  En mops trenger ganske mye oppmerksomhet og elsker å tilbringe tid med familien sin. Han er forsiktig med barn.

  Kombinasjonen av hundens egenskaper gjør den spesielt intelligent og til og med empatisk. Mops reagerer raskt på humørsvingninger hos eieren. Hvis du for eksempel er trist, er mopsen ved din side for å trøste deg så godt den kan. Hvis stemningen er god, er den firbente vennen også glad og gleder seg sammen med deg.

  Du kan stole på dømmekraften til en mops. Hvis den aner fare, vil den gi seg til kjenne ved å knurre eller til og med bjeffe.

  Fra tidligere keiserlig hund til sjarmerende følgesvenn

  Den tidligere keiserhunden var ikke så populær blant sine eiere uten grunn. Den lille firbente vennen er ikke bare en vakker hund, men også en veldig lojal følgesvenn. For mopsen er du som eier en helt eller heltinne. Han elsker å være i ditt selskap og elsker å følge deg overalt.

  Enten det er på turer eller en avslappet juice på kafeen, kan mopsen tilpasse seg ideelt til hva du, eieren, gjør. I motsetning til utseendet elsker mopsen å bevege seg rundt. Selvfølgelig bør du være klar over at den firbente hunden av denne rasen ikke kan løpe så mye som for eksempel en schæferhund. Imidlertid er trangen til å bevege seg også til stede hos mops. Så du kan ha den ved din side på fotturer eller rolige sykkelturer, for eksempel.

  På grunn av sin vennlige, menneskeorienterte natur er trening av mops også mulig for nybegynnere uten problemer. Selvfølgelig kan hunden teste grenser igjen og igjen, men dette skjer hovedsakelig hvis du ikke holder deg til treningen konsekvent når hunden er valp.

  Hvis du vil ha en ledsagerhund som er fornøyd med deg alene, men som også kan tilpasse seg fantastisk til selskap, er mops godt egnet. Hvis du lider av psykisk sykdom og trenger en assistansehund, kan mopsen trenes til dette. På grunn av sin følsomme natur reagerer den firbente vennen på de minste endringer og kan tilby deg den nødvendige støtten i alle situasjoner.

  Mopsen er en nysgjerrig hund, som er villig til å lære og også implementerer det den lærer raskt. Siden den også er veldig vennlig med barn, kan du også holde en mops som familiehund. Uansett om det er et spedbarn eller et eldre barn, kan hunden føle seg godt med barna og er veldig forsiktig med dem. Som regel biter ikke de firbente medlemmene av hunderasen. Hvis en mops blir ertet for mye, viser den vanligvis bare sin irritasjon med en knurring.

  Hvis du ønsker å redde en mops fra dyrebeskyttelsen, bør du være forberedt på at den kan være noe komplisert og usikker på grunn av det den har opplevd. Med nok kjærlighet og hengivenhet vil imidlertid dyrets frykt raskt forsvinne i løse luften. På grunn av sin følsomme natur kan mopsen bokstavelig talt lukte om du har gode intensjoner eller ikke.

  5 grunner til hvorfor du bør velge en mops som følgesvenn

  Lojalitet: Mopsen er lojal og vil ikke forlate deg hvis du ønsker det.

  lett karakter: Hundens behagelige, vennlige karakter gjør den til et flott dyr for både nybegynnere og viderekomne.

  Glad i barn: Mopsen elsker selskap. Det spiller ingen rolle om det er barn eller voksne. De er spesielt hyggelige med barn.

  Tilpasningsdyktig: Så lenge mesteren eller elskerinnen er ved hans eller hennes side, er mopsen fornøyd. Du kan ta den med på ensomme turer så vel som på overfylte kafeer uten at hunden føler seg ukomfortabel.

  Følsom og empatisk: På grunn av mopsens følsomme og empatiske natur kan du trene den som en assistansehund. Men hvis du ikke ønsker dette, vil hunden fortsatt støtte deg i alle situasjoner.

  Anskaffelse og ankomst

  Å kjøpe en mops - viktige tips

  Hvis du har bestemt deg for å beholde en mops, er det noen ting du må vurdere før du kjøper. Først og fremst må du bestemme deg for om du vil ha en kvinne eller en mann. Du bør også være klar over hvilken farge du ønsker.

  Når beslutningen om farge og kjønn er tatt, er det på tide å finne en god oppdretter. Forsiktighet anbefales når du velger. Dessverre er det alltid svarte får blant oppdrettere som gjør jobben utelukkende for å tjene penger. En oppdretter som elsker hundene sine er derfor et must. Spesielt med mops er anstendig avl viktig. Ofte, på grunn av feil avl eller overavl, er hundens nese alvorlig klemt og det er vanskelig for den å puste. Det kan også hende at hundens øyne stikker sterkt ut. I dette tilfellet bør du umiddelbart kvitte deg med hunden.

  Når du har valgt en oppdretter, insister på å se valpenes foreldre. Hvis de er i god stand og tillitsfulle, kan du kjøpe en valp med god samvittighet. Sørg for å be om å få se papirene til begge foreldrene for å forsikre deg om at de er renrasede mops.

  Du bør være klar over at kjøpet av en mops er dyrt. Du må regne med å betale mellom 1000 og 1600 euro når du kjøper dyret. For pengene får du imidlertid ikke bare valpen, men også avlspapirene, og du kan være sikker på at det er en renraset mops. Hvis prisen varierer veldig og valpen for eksempel selges for halvparten av prisen, bør du være på vakt.

  De viktigste egenskapene å se etter når du kjøper en mops:

  Klare øyne som ikke stikker sterkt ut. Dette forhindrer øyebetennelse.

  Ikke for stor rynke på snuten. Rynken kan ikke bare forårsake betennelse, men også pustevansker.

  Tydelig synlig nese som ikke er alvorlig deprimert. Hvis nesen er for deprimert, kan det hende du må få mopsen til å gjennomgå en farlig operasjon hos veterinæren fordi den ikke kan puste godt.

  Hundens livlighet. Livligheten er spesielt viktig og viser at valpen er sunn. Dette er de ideelle forholdene.

  Dette er feilene du bør unngå når du kjøper en mops:

  Ikke be om avlspapirer: Avlspapirene er avgjørende for om hunden er renraset eller ikke.

  Ikke se foreldrene: Disse sier mye om hvordan hunden vil se ut når den er fullvoksen.

  Velg en mops med innskutt nese og utstående øyne: Dette kan se søtt ut, men det vil gi deg høye veterinærkostnader veldig snart. I tillegg er livet mye vanskeligere for mopsen ettersom den ikke kan puste godt.

  Velge en mops fordi den er rolig: Valper er generelt veldig lyse og livlige. Derfor er en veldig stille valp egentlig ikke et godt tegn. Velg en nysgjerrig valp som snuser direkte på deg.

  Velg den nest beste oppdretteren: Her bør du sammenligne noen alternativer for også å se de forskjellige typene husdyrhold. Til slutt bør magefølelsen din avgjøre hvilken som er den beste oppdretteren.

  Kjøp en valp yngre enn 8 uker: De første 8 ukene av valpens liv sammen med moren er viktige for å styre utviklingen i riktig retning. Noen oppdrettere selger ikke valper før de er 12 uker gamle. Få råd direkte fra oppdretteren her.

  Utstyr for hjemme og på veien

  Med anskaffelsen av din nye følgesvenn trenger du også riktig utstyr til hunden. For å sikre at den lille ikke mangler noe, bør du allerede ha det grunnleggende utstyret i huset før mopsen blir medlem av familien. Her må du betale noen flere kostnader, som du bør planlegge for når du kjøper utstyret.

  Først og fremst trenger du en transportkasse eller en annen måte å transportere den firbente vennen trygt hjem på. Siden alt er nytt for hunden, bør den være så komfortabel som mulig og kunne sitte sammen med deg. Avhengig av hvor vilt dyret er, anbefales en boks som du kan låse. Hvis mopsen er rolig og kosete, kan du også transportere den i en reiseveske på fanget. En boks anbefales imidlertid alltid hvis du reiser ofte med bil og ønsker å ta med deg ledsageren din.

  Følgende elementer er nødvendige slik at mopsen ikke mangler noe hjemme. Slik at du har oversikt over innkjøpskostnadene, kan du se i den følgende listen hva de enkelte redskapene koster minst. Selvfølgelig er du helt fri til å kjøpe modeller av høyere kvalitet her også.

  Du bør derfor kjøpe disse tingene før din firbente venn flytter inn:

  Halsbånd: For små hunder som mops er det nødvendig med et tilsvarende lite halsbånd. Ideelt sett kan dette justeres i størrelse (5 euro).

  Hundesele: Spesielt i byen er hundeseler viktig slik at valpen ikke løper foran en bil og kan gå

  Enjoying the preview?
  Page 1 of 1