Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

O Scurta Istorie A Genezei Miscarii Legionare 1919-1925
O Scurta Istorie A Genezei Miscarii Legionare 1919-1925
O Scurta Istorie A Genezei Miscarii Legionare 1919-1925
Ebook143 pages3 hours

O Scurta Istorie A Genezei Miscarii Legionare 1919-1925

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

,O scurta istorie a genezei Miscarii Legionare 1919-1925” isi propune sa focalizeze atentia asupra inceputului formatiunii care de-a lungul istoriei sale a avut denumiri variate, precum Legiunea Arhanghelului Mihail, Garda de Fier sau Partidul Totul pentru Tara. Aceasta carte este o adaptare a lucrarii mele de licenta ,,Romania Mare si aparitia extremismului studentesc. Violenta, antidemocratie si antisemitism in preistoria Miscarii Legionare“, sustinuta in prima parte a anului 2021 la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, sub coordonarea domnului prof. univ. dr. hab. Florin Muller.

Cartea de fata se adreseaza tuturor cititorilor pasionati de istorie, in special celor interesati de istoria contemporana, atat universala, cat si romaneasca. Ea are rolul unui ghid introductiv in vicisitudinile europene si autohtone de la sfarsitul Primului Razboi Mondial, care au facut posibila nasterea unor curente politice radicale, antiliberale si antidemocratice, ce s-au manifestat pe parcursul intregii perioade interbelice. Asemenea omologilor sai fascisti europeni, Miscarea Legionara reprezinta exemplul romanesc in cauza.

Desi are pretentia unei lucrari stiintifice de istorie, fara judecati morale asupra trecutului, tema pe care o propun aduce in discutie un pericol, mai mult sau mai putin ciclic, la adresa oricarui sistem de democratie liberala. Nefiind un adept la teoriei conform careia Istoria se repeta, imi doresc ca toti cititorii sa asimileze particularitatile acestor miscari, in special doleantele pe care, direct sau indirect, le clameaza.

Morala este una simpla: germenele radicalismului este perpetuu viu. El traieste intr-o stare de latenta si cauta momentul istoric propice pentru a se manifesta activ. Dupa cum paradoxul, patentat de filosoful austriac Karl Popper, ne indeamna sa nu toleram intolerantul, datoria oricarui om decent si cu bun-simt este de a lupta constant impotriva radicalismului si a reprezentantilor sai. Nationalismul, xenofobia si sovinismul nu au ce cauta in societatea noastra!

LanguageRomână
Release dateMay 17, 2022
ISBN9786060716075
O Scurta Istorie A Genezei Miscarii Legionare 1919-1925
Author

Stefan Cristian Peltea

Stefan-Cristian Peltea are 23 de ani si este absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti.Licentiat in domeniul istoriei, acesta este in prezent masterand in cadrul programului ,,Politica si Societate in Secolul XX” la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.Interesele si cercetarea sa se axeaza pe istoria secolului XX, cu precadere asupra unor teme precum totalitarismul, ideologiile politice (fascism, comunism, democratie), Holocaustul si cele doua razboaie mondiale.

Related to O Scurta Istorie A Genezei Miscarii Legionare 1919-1925

Related ebooks

Literary Fiction For You