Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Comedia Salveaza Romania
Comedia Salveaza Romania
Comedia Salveaza Romania
Ebook263 pages4 hours

Comedia Salveaza Romania

Rating: 4 out of 5 stars

4/5

()

Read preview

About this ebook

In proza umoristica, Menestreli la Curtile Comediei si Comedia salveaza Romania, mi-am propus sa realizez un mix rasu’-plansu’, reflectand naravul nostru de a face haz de necaz. Am incercat, ca prin alunecarea de la gluma la invectiva, de la bascalie la comentariul persiflant, sa inventariez compromisuri si mici eroisme din lumea noastra de zi cu zi, in care fiecare se descurca cum poate, punand la bataie, fie verticalitate morala, probitate, inteligenta, respect pentru meserie, fie, dimpotriva, smecherie, abilitate, disimulare, invarteala.

Numai ca in fata unor probleme si disfunctionalitati grave ale societatii noastre, zambetul ti se stinge de pe buze. Tonul iti devine, vrei nu vrei, grav, cand constati precaritatea conditiei de intelectual, intr-o vreme a imposturii, bantuita alarmant de exodul cuvintelor. Dispar din vocabular expresiile frumoase. Pleaca, nu stiu unde, vorbele de duh. Se topesc termenii romantici. Se retrag, spre alte zari, cuvintele de comapsiune. Dispare lexiconul bunatatii, al gentilitatii, al sentimentelor inaltatoare, dar si dictionarul omeniei romanesti.

Dupa o voata destul de epica, imi fac introspectia si ajung la concluzia ca imi plac dualitatile, de aceea pendulez intre tristete si veselie, cu corolarul lor, starea de neutralitate.

—Dan Ursuleanu

LanguageRomână
PublisherDan Ursuleanu
Release dateMay 10, 2022
ISBN9786060716594
Comedia Salveaza Romania
Author

Dan Ursuleanu

Spadasin al vorbelor de spirit – cum a fost denumit de colegi, Dan Ursuleanu a inceput ca un critic si istoric literar cu certa vocatie. Si-a petrecut insa cea mai mare parte a vietii in birourile si in studiourile Radiodifuziunii Romane, unde a fost, pe rand, reporter, redactor, comentator, realizator, sef de redactii, chiar si director de comunicare. Considerat un adevarat fauritor de cultura, in 1999 Uniunea Ziaristilor Profesionisti Din Romania i-a atribuit Premiul de excelenta pentru intreaga activitate.Autor al volumelor de povestiri Umor pe patru roti (1981) si Comic-voiajor (1987), ambele tiparite la Editura Sport-Turism, Dan a publicat la Editura ieseana Junimea doua carti de versuri pentru copii, Lupul care a uitat proverbele (1983) si Povesti cu poze si pozne (1989) și la editura CD PRESS, O legenda a Radioului Romanesc Programul III (2003).Din ,,oaza de locuire” a Drumului Taberei, Dan Ursuleanu alcatuieste in Menestreli la Curtile Umorului fisa de temperatura a unui moment istoric nu foarte glorios, dar foarte savuros.Caci harul sau de reporter-scriitor-umorist il ajuta sa priveasca mandra lume noua cu simpatie si chiar cu intelegere. Dar nu fara a o sanctiona, cand intra in discutie resorturile (i)morale ce au generat-o.—TITUS VIJEU

Related to Comedia Salveaza Romania

Related ebooks

Literary Fiction For You