Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Pasageri
Pasageri
Pasageri
Ebook80 pages55 minutes

Pasageri

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Volumul de fata, intitulat provocator Pasageri, prin insasi aspectul sau amfibiu, asaza sub ochii curiosi ai cititorului o paleta variata de sentimente, de ganduri, de nelinisti existentiale ascunse in sufletul si in mintea unei adolescente problematizante, angajata pe drumul cautarii sinelui, a intelegerii propriei sale existente si a lumii in care traieste si pe care o ,,satelizeaza”, demantelandu-i totangrenajul ei complex.

Ceea ce frapeaza e tocmai faptul ca desi autoarea, eleva in clasa a XI-a, o impatimita a stiintei pure, bine ancorata in spatiul arid al matematicilor (pe terenul carora a inregistrat an de an izbanzi notabile!), demonstreaza ca se poate instala cu usurinta si cu autoritate in spatiul literar pe care il controleaza nu doar prin sesnibilitate, candoare, siguranta, cat mai ales prin forta ei contemplativa, prin vigoarea reflexiva ce razbat din fiecare pagina.

Cartea insasi nu e altceva decat o lucida disecare si explorare a subiectivitatii, un exercitiu de reformulare a unei substante psihice in continua metamorfoza, o reusita stradanie de a exersa scriitura analitica, introspectiva si chiar intima. Avand o constiinta morala impecabila, un acut spirit al analizei, tanara autoare aflata la prima ei experienta editoriala (dupa o migaloasa munca de pionierat solitar care isi arata acum roadele!), ofera fiintei disponibilitatea celor mai neasteptate revelatii si problematizeaza pe teme dintre cele mai surprinzatoare.

Inzestrata cu un perfect simt al masurii, ne plimba prin colturile tenebroase ale mintii umane; incearca o varietate de trairi si de stari; isi dezvaluie gandurile sau reactiile intime; socheaza prin sinceritatea notatiilor, prin distilarea limbajului epurat de retorism, prin naturaletea cu care se lasa prada contemplarii spectacolului lumii. Prin toate acestea, elimina riscul unui diagnostic valoric rezervat, proband talent literar, finete analitica, forta creativa si infirmand, o data in plus, incompatibilitatea dintre stiinta si arta.

Consideram ca o astfel de experienta literara nu poate ramane singulara si nu poate avea caracter accidental.m Cunoscand bagajul cultural impresionant, calitatea si volumul lecturilor parcurse, amplitudinea zborului prin gand al tinerei autoare, continua ei mistuire interna, placerea pe care o incearca in zona cunoasterii, rafinamentul ei sufeltesc, imi exprim convingerea ca va ,,recidiva” si, peste ani, o vom numara printre numele mari ale literaturii contemporane si ale stiintei secolului XXI. Cu siguranta numele Marta Teodora Trales va deveni renume!

Prof. Tihomir Milin

LanguageRomână
Release dateMay 2, 2022
ISBN9786060712220
Pasageri
Read preview

Related to Pasageri

Related ebooks

Literary Fiction For You