Unavailable
Agent Sonia: Iubită, mamă, soldat și spioană
Unavailable
Agent Sonia: Iubită, mamă, soldat și spioană
Unavailable
Agent Sonia: Iubită, mamă, soldat și spioană
Ebook480 pages8 hours

Agent Sonia: Iubită, mamă, soldat și spioană

Rating: 3.5 out of 5 stars

3.5/5

()

Currently unavailable

Currently unavailable

About this ebook

Agent Sonia - Iubită, mamă, soldat si spioană.


Cunoscutul autor britanic Ben Macintyre este, începand cu 2021, publicat în România la Editura Publisol. Prima sa carte la editura Publisol - dintr-o serie de 3 - spune povestea extraordinară a singurei femei colonel din Armata Rosie - Ursula Kuczynski, spion de elită - dupa numele ei de cod "Agent Sonia". 

Ducând o viata aparent normală in Marea Britanie, a reușit să sustragă de sub ochii serviciilor secrete britanice acordul privind fabricarea bombei atomice, care a ajuns pe biroul lui Stalin în câteva zile de la semnarea sa.

Din prefața scrisă de istoricul Florian Banu aflăm:

în 19 august 1943, Winston Churchill, premier al Marii Britanii, şi preşedintele S.U.A., F.D. Roosevelt, semnau un document de o importanţă capitală: The Quebec Agreement. Era vorba despre un acord ultrasecret referitor la colaborarea dintre cele două mari puteri în vederea construirii celei mai înspăimântătoare arme pe care o concepuse vreodată omul: bomba atomică.

Acordul de la Quebec era un document extrem de sensibil, întrucât părţile semnatare se angajau că vor colabora pentru a construi o bombă atomică pe care nu o vor folosi niciodată una împotriva celeilalte şi nici împotriva vreunei alte ţări, fără un acord reciproc. De asemenea, se menţiona că nici unul dintre semnatari nu va dezvălui vreodată vreo informaţie despre document unei a treia părţi, fără acordul ambelor părţi semnatare. Uniunea Sovietică, aliatul Marii Britanii şi al S.U.A. în efortul de război împotriva celui de-al Treilea Reich, nu trebuia să afle nimic despre proiectul bombei atomice şi despre colaborarea anglo-americană! Prin urmare, numărul înalţilor demnitari care aveau cunoştinţă despre acordul amintit a fost limitat drastic, atât la Washington, cât şi la Londra. 

În pofida măsurilor excepţionale de protecţie a unui acord top secret, peste doar 16 zile de la semnarea acestuia, în ziua de sâmbătă, 4 septembrie 1943, în mapa specială a lui Stalin era inclus un raport al G.R.U. (serviciul militar de informaţii al Uniunii Sovietice), care cuprindea toate aspectele esenţiale ale Acordului de la Quebec, precum şi noi detalii despre progresele înregistrate de proiectul bombei nucleare.

Conducerea militară şi politică a U.R.S.S. afla pentru prima dată că Statele Unite şi Marea Britanie încheiaseră o alianţă militară nucleară pe care o ascundeau aliatului lor! În aceste condiţii, să ne mai mirăm că la prima întâlnire a „celor Trei Mari”, cum a fost numită conferinţa de la Teheran din 28 noiembrie – 1 decembrie 1943, Iosif Visarionovici Stalin le-a părut omologilor american şi britanic ca „având o dispoziţie ursuză, bănuitoare”? Cunoaşterea acestui detaliu ne permite, oare, o mai bună înţelegere a contextului care a dus la instaurarea Războiului Rece?

Dar cum aflaseră sovieticii atât de repede conţinutul unui acord ultra-secret? Cine se afla în spatele acestui extraordinar succes al G.R.U.? Probabil că stupefacţia lui Churchill şi a lui Roosevelt ar fi fost maximă dacă ar fi ştiut că preţioasele informaţii fuseseră obţinute şi transmise la Moscova de o femeie de 36 de ani, „politicoasă, modestă și discretă”, mamă a doi copii şi însărcinată cu al treilea, locatara unei modeste căsuţe de pe George Street nr. 50, cartierul Summertown, Oxford.

Numele său era Ursula Maria Beurton, născută Kuczynski, în Schöneberg, Germania, singura femeie cu grad de colonel din G.R.U., purtătoare a numelui de cod „Sonia”.

LanguageRomână
PublisherPublisol
Release dateJun 27, 2021
ISBN9786069739532
Unavailable
Agent Sonia: Iubită, mamă, soldat și spioană

Related to Agent Sonia

Related ebooks

Reviews for Agent Sonia

Rating: 3.6666666666666665 out of 5 stars
3.5/5

3 ratings0 reviews

What did you think?

Tap to rate

Review must be at least 10 words