Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Viata Mea Nu-i Plagiat
Viata Mea Nu-i Plagiat
Viata Mea Nu-i Plagiat
Ebook282 pages5 hours

Viata Mea Nu-i Plagiat

Rating: 0 out of 5 stars

()

Read preview

About this ebook

Lucrarea brasoveanului Sorin Boaca intitulata "Viata mea nu-i plagiat", apartinand genului memorialistic umple un gol istoric, de aici necesitatea publicarii ei. Pe un ton doar aparent subiectiv, revolutionarul brasovean (aflat la debutul editorial) ne pune in fata o mostra de istorie traita, de la copilaria anilor '70 pana in contemporaneitatea imediata.

Nefardata si fara pretentii stilistice, intr-un stil tranzitiv (de grad zero al scriiturii), marturia de fata nu ocoleste episoadele dezavantajoase ale tineretii (ca de pilda inchisoarea ceausista), nu lauda si nu critica excesiv pe nimeni.

Aceasta cautare obsesiva a adevarului si dreptatii devine cu atat mai credibila cu cat se sprijina, in anexa, pe un bogat corpus fotografic si de documente, care vorbesc de la sine (o fotografie face cat o mie de cuvinte). Iar utilitatea ei este indiscutabila, societatea avand obiceiul sa uite prea repede si prea usor racilele care i-au marcat trecutul recent. E o lectura sugerata cu precadere tinerilor carora nu le-au fost accesibili ultimii ani ai dictaturii comuniste.

M-am nascut in negura comunismului,

nu am stiut ce-i libertatea,

a trebuit sa aflu singur calea.

Sorin Boaca

Cartea mea este autentica suta la suta. Ea cuprinde doua etape, cu imprejurarile care m-au marcat inainte de 1989 si dupa 1989. Altfel spus, aveti pe tava existenta mea si revolutia traita si vazuta de mine, cu probe si documente. Ramane ca aceia care citesc aceasta carte sa faca diferenta intre unii si altii.

Dupa socoteala obisnuita, am ajuns la jumatatea vietii, poate putin dincolo de jumatate. Stau uneori si ma intreb cata putere de a indura are un om.

Sa fim bine intelesi inca de la inceput: nu sunt un tip razbunator. Mi s-a facut inca din copilarie mult rau, in diverse moduri si de catre diversi oameni, de la militieni si pedagogi la informatorii si ofiterii Securitatii. Dar de razbunat nu m-am razbunat niciodata. Presiunea enorma a sistemului totalitar in care am fost obligat sa traiesc a intrat in conflict cu setea mea innascuta de libertate si acest conflict m-a facut sa fiu mereu razvratit, indaratnic, nesupus. Va pun pe tava sufletul si biografia mea cu bune si cu rele, fara adaugiri si inflorituri, fara a incerca sa par altcineva decat sunt.

Adevarul gol-golut. Pentru ca, in fond, singurul scop al prezentei carti este aflarea, restabilirea adevarului privind Revolutia Romana din Decembrie 1989, dar nu numai. Doar cunoscand si asumandu-ne adevarul, vom putea face dreptate. Pentru ca, vrem nu vrem, societatea romaneasca s-a imbolnavit si din cauza nedreptatii, a minciunii, a imposturii si a sperjurului.

N-am fost la Paris. S-au ,,invrednicit" altii, astazi cu functii mari in stat (dar cu zilele numarate), precum Victor Ponta, desi la baza ascensiunii lor a stat de la bun inceput falsul. Fara dubiu, teza de doctorat a (inca - n.r., la data scrierii manuscrisului) prim-ministrului Victor Viorel Ponta e plagiata. De altfel, chiar lejeritatea cu care renunta (printr-o ordonanta de urgenta a guvernului) la titlul de doctor denota asta. Cand ai trudit ani la rand pentru a obtine un lucru, nu renunti la el cu atata usurinta. Asadar, ipocrizia, minciuna, atribuirea meritelor altora reprezinta conditia parvenirii. Dar eu nu am facut asta. Viata mea nu-i plagiat. Si nici cartea de fata.

LanguageRomână
PublisherSorin Boaca
Release dateSep 29, 2020
ISBN9786060711223
Viata Mea Nu-i Plagiat

Related to Viata Mea Nu-i Plagiat

Related ebooks

Biography & Memoir For You