Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Sergentul Vasile
Sergentul Vasile
Sergentul Vasile
Ebook662 pages14 hours

Sergentul Vasile

Rating: 4.5 out of 5 stars

4.5/5

()

Read preview

About this ebook

Un tanar ardelean, traindu-si viata simpla si linistita undeva intr-un sat pripasit pe Campia Muresului, se vede smuls din mediul sau pitoresc si domestic de catre tumultul unor evenimente care vor schimba geografia Europei si aruncat in infernul unui razboi mondial care nu era al sau, nu l-a cautat si nu l-a dorit.
Dar si-a facut datoria pana la capat cu daruire si vitejie caci asa a invatat acasa de la parintele sau: “Copile, pe oriunde vei umbla sa lasi loc de ziua buna!” Si asa de mare a fost devotamentul sau incat Imperiul i-a recunoscut meritele decorandu-l de doua ori cu cea mai inalta distinctie militara a sa “Signus Laudi”, fapt unic in scurta dar zbuciumata-i existenta.
Acest valah simplu, soldat inteligent si destoinic, a stralucit cu atata putere incat l-a determinat pe maresalul conte Franz Conrad von Hotzendorf, comandantul sef al armatei austro-ungare sa-l consulte in probleme de logistica militara ori sa dea curs propunerilor sale fara umbra de sovaiala numindu-l “tanarul meu prieten”.
Ai luptat cu cinste si demnitate, a iubit patimas, a salvat oameni de la moarte si a murit impuscat in misiune el insusi... Dar Dumnezeu l-a adus din nou la viata, un Dumnezeu necunoscut, indurator si bun care i-a incredintat apoi o alta misiune, aceea de-a vindeca sufletul oamenilor de pe meleagurile sale de intunerecul spiritual in care traiau.
In scrisoarea pe care Erwin Rommel, ulterior cunoscut ca Vulpea Desertului dar pe atunci un simplu ofiter superior german i-o trimetea la spitalul din Trieste, unde se recupera de teribile rani capatate in misiunea din spatele liniilor italiene cu care ocazie il salvase din prizonierat, acesta scria: “...daca cineva se va intreba vreodata cui datoram viata eu si cincizeci de prizonieri inca, sa se stie ca unui sergent roman din Transilvania!”
Aceasta este adevarata lui poveste!

LanguageRomână
PublisherSorin Bubau
Release dateJan 30, 2020
ISBN9786069668252
Sergentul Vasile
Author

Sorin Bubau

M-am nascut in Ardeal, pamant de legenda iar pe malurile Tarnavei Mari si codrii adanci mi-am purtat copilaria. Pe strazile enigmatice ale burgului secular mi-am dus tinereatea nazuind intotdeauna la vremuri cand cerul va straluci albastru si bun iar nu rosu, amenintator si...bolsevic.Am iesit la Revolutie cu aceeasi dorinta. M-am temut, am plans si am ras atunci impreuna cu milioane de oameni. Am privit in sus si iata, cerul se facuse gri! Nu era albastru si mi s-a spus ca niciodata nu va fi in tara mea...Atunci maniat pe mine si pe tara care a inghitit intr-un friguros decembrie sangele a mii de tineri ca si mine atunci, am strans ce era al meu si m-am stramutat intr-un loc sub soare unde cerul luceste albastru, nefiresc de albastru.De atunci, Tarnava si Muresul in care undeam candva se numesc acum Ebro sau Segre... pe malurile carora astept ca cerul tarii mele sa se faca albastru, inalt si bun...

Read more from Sorin Bubau

Related to Sergentul Vasile

Related ebooks

Literary Fiction For You