E-urile periculoase
By Antonov C.
5/5
()
About this ebook
Un compendiu extrem de util si detaliat asupra E-urilor care, prin intermediul alimentelor, ne otrăvesc organismul.
Related to E-urile periculoase
Related ebooks
Alimentație și sănătate Rating: 4 out of 5 stars4/5Sucoterapia Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsSecretul sanatatii tale. Ghidul vitaminelor si suplimentelor alimentare Rating: 2 out of 5 stars2/5Rețete vegetariene din toată lumea. Mâncăruri sănătoase și gustoase Rating: 4 out of 5 stars4/5Sfarsitul diabetului Prevenirea si vindecarea diabetului prin planul "Mananca pentru a trai" Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsApiterapia pentru toți. 103 remedii naturale din produsele albinelor Rating: 5 out of 5 stars5/5Secretele longevității. Ghid de terapie naturistă Rating: 5 out of 5 stars5/5Alimentatia Pentru Prevenirea si Combaterea Cancerului - Dietele si Meniurile Unui Supravietuitor Rating: 5 out of 5 stars5/5Ramaneti tineri Rating: 4 out of 5 stars4/5Știința Nutrițională A Spirulinei Rating: 5 out of 5 stars5/5Sănătate, frumuseţe, metode de slăbire Rating: 4 out of 5 stars4/5Calea naturală către o sănătate de fier Rating: 5 out of 5 stars5/5Întărirea sistemului imunitar în funcție de grupa sanguină.: O metodă inedită de a vă proteja de virusuri Rating: 5 out of 5 stars5/5Trucuri Naturale de Frumusete si Sanatate: Terapii Holistice, #1 Rating: 4 out of 5 stars4/5100 de retete pentru noi, diabeticii Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsSecretele întineririi. Sănătatea ideală prin controlul pH-ului Rating: 3 out of 5 stars3/5Medicina naturii Rating: 3 out of 5 stars3/5Eu ce (mai) mananc? Rating: 4 out of 5 stars4/5Regim naturist de slăbire Rating: 4 out of 5 stars4/5Alimentația și sănătatea copilului Rating: 5 out of 5 stars5/5Puterea miraculoasă a apei. Nu ești bolnav, doar însetat! Nu trata setea cu medicamente! Rating: 5 out of 5 stars5/5Strategii naturiste împotriva cancerului Rating: 5 out of 5 stars5/5Puterile ascunse ale ficatului Rating: 5 out of 5 stars5/5Superintestinul: Un plan de patru săptămâni pentru reprogramarea microbiomului, refacerea sănătății și pierderea în greutate Rating: 0 out of 5 stars0 ratings25 de Retete Originale cu Orez: Carte de Bucate Fara Gluten: Retete Rapide pentru Incepatori, #2 Rating: 1 out of 5 stars1/5Enzima miracol Cum sa ajungi sanatos la 100 de ani Rating: 5 out of 5 stars5/5Poți fierbe un ou pe Everest? 695 de adevăruri știute de toată lumea care nu sunt toate... adevărate Rating: 4 out of 5 stars4/5Cu 20 de ani mai tineri. Cum să ne simțim, să arătăm și să fim mai tineri Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsCat + Nat Secrete de mamici Rating: 0 out of 5 stars0 ratings
Diet & Nutrition For You
Știinta Nutrițională a Ceaiurilor Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsKetoFast: combină puterea postului intermitent cu dieta ketogenică Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsCreierul sănătos: Un ghid pentru toate vârstele de a deveni mai calm, mai fericit, mai isteț Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsSănătate, frumuseţe, metode de slăbire Rating: 4 out of 5 stars4/5Eu ce (mai) mananc? Rating: 4 out of 5 stars4/5Fit Generation: Primul Manual De Fitness Din Romania Rating: 4 out of 5 stars4/5Alimentatia Pentru Prevenirea si Combaterea Cancerului - Dietele si Meniurile Unui Supravietuitor Rating: 5 out of 5 stars5/5Obiceiuri Și Nutriție Împotriva Chelie Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsSuflet Fericit, Minte Puternica, Trup Sanatos Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsParadoxul obezității. Kilogramele în plus. Avantaje și dezavantaje Rating: 3 out of 5 stars3/5Această carte ți-ar putea salva viața: Știința de a trăi mai mult și mai bine Rating: 3 out of 5 stars3/5Compendii de terapii complementare Rating: 4 out of 5 stars4/5Învățarea unei diete echilibrate: Pași simpli pentru o dietă mai echilibrată Rating: 0 out of 5 stars0 ratingsȘtiința Nutrițională A Spirulinei Rating: 5 out of 5 stars5/5Mintea alege, iar corpul se supune: Cum ne influențează modul de a gândi sănătatea Rating: 0 out of 5 stars0 ratings
Reviews for E-urile periculoase
2 ratings0 reviews
Book preview
E-urile periculoase - Antonov C.
CAPITOLUL 1
Aditivi alimentari - bombe alimentare
În viața de zi cu zi, alimentele toxice au devenit atât de firești
, încât aproape nimeni nu mai sesizează pericolul pe care ele îl reprezintă în mod real.
Aditivii alimentari
sunt definiți drept orice substanță care în mod normal nu este consumată ca aliment în sine și care nu este utilizată ca ingredient alimentar caracteristic, având sau nu o valoare nutritivă, care, adăugată intenționat în produsele alimentare în scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea însăși sau prin derivații săi, direct sau indirect, o componentă a acestor produse alimentare.
Utilizarea indicativului ‘E xxx’ pe eticheta produsului arată prezența unui aditiv acceptat din punct de vedere al siguranței în toată Uniunea Europeană. În multitudinea de aditivi folosiți în industria alimentară, cei mai periculoși pentru sănătatea organismului sunt cei de sinteză, adică cei obținuți prin procedee chimice nenaturale.
Alimentele cu cele mai multe toxine, care ar trebui evitate la consum, sunt margarina vegetală, guma de mestecat, uleiul de muștar, mezelurile, băuturile răcoritoare și dulcețurile. Dictonul după care important nu e ce bagi în gură, ci ce scoți pe gură
a căzut în desuetudine, odată cu apariția pe piața produselor alimentare a unei întregi game de aditivi alimentari, care, chipurile, îmbunătățesc calitatea produselor, dar care în realitate nu sunt altceva decât substanțe chimice deosebit de toxice, ori cancerigene.
Potrivit rapoartelor organizațiilor internaționale, mortalitatea în rândul populației globului, cauzată de consumul alimentelor îmbogățite cu substanțe artificiale, se află pe locul al III-lea, după consumul de droguri și medicamente și după accidentele de circulație.
Consumul îndelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce în organismul uman un bombardament asupra organelor interne, care provoacă distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge să producă anticorpi peste masură, folosindu-i împotriva propriului organism), precum și o serie de tumori maligne și benigne.
Conform raportului Comisiei Naționale de Oncologie - 2000, în România cancerul este într-o creștere alarmantă și se estimează că această afecțiune va deveni în scurt timp boala mileniului III
, împotriva căreia nu există încă premizele că se va descoperi un antidot. Deocamdată se bănuiește doar că motivele care-l provoacă sunt poluarea, chimicalele din alimente și stress-ul.
Un studiu recent al Clinicii de Oncologie din Dusseldorf - Germania, despre efectele aditivilor alimentari asupra organismului uman, a ierarhizat o serie de compuși toxici sau cancerigeni. Aproape toți acești compuși pun într-un real pericol organismul. Prezentăm în continuare, lista E
-urilor considerate de specialiștii oncologi drept deosebit de periculoase.
- Adaosuri suspecte:
E 125, E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477
- Adaosuri periculoase:
E 102, E 110, E 120, E 124
- Adaosuri toxice:
- produc boli intestinale:
E 220, E 221, E 222, E 223, E 224
- afectează tubul digestiv:
E 338, E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466
- produc boli de piele:
E 230, E 231, E 232, E 233
- suprimă din organism vitamina B12:
E 200
- cresc colesterolul:
E 320, E 321 (antioxidanți din margarină)
- atacă sistemul nervos:
E 311, E 312
- produc boli ale aparatului bucal:
E 330 (acidul citric sau sarea de lămâie - cel mai periculos adaos cancerigen)
- Adaosuri cancerigene:
E 123, E 131, E 142, E 211 (foarte nociv), E 213, E 214, E 215, E 217, E 230, E 631 (glutamatul de sodiu)
CAPITOLUL 2
Mini-dicționar de E-uri
E555 (silicatul de aluminiu și potasiu) este folosit în sare, lapte praf și făină. Deși se cunoaște că aluminiul este cauza unor probleme placentare în timpul sarcinii și că este asociat cu boala Alzheimer, este permis în România.
E210 (acidul benzoic) se adaugă la băuturi alcoolice, produse de brutărie, brânzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, în special la persoane dependente de medicație, și poate reacționa, provocând hiperaciditate la copii. În urma testării pe animale de laborator, a fost asociat și cu cancerul.
E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar și pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă; băuturile răcoritoare cu aromă de citrice conțin o cantitate mare de benzoat de sodiu (până la 25 mg / 250 ml); se mai adaugă în lapte și produse din carne, produse de brutărie și dulciuri, este de asemenea prezent în multe medicamente; se cunoaște că provoacă urticarie și agravează astmul. Asociația consumatorilor din Piața Comună Europeană îl consideră cancerigen, însă este permis în România.
E250 (nitritul de sodiu) este utilizat în stabilizarea culorii roșietice a cărnii conservate (fără nitrit, hot dogs și bacon ar arăta gri) și dă o aromă caracteristică. Adăugarea de nitriți în alimente poate duce la formarea de cantități mici de substanțe cu potențial cancerigen, în special în bacon. Companiile care procesează carnea adaugă acum, pe lângă nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a împiedica formarea de nitrozamine. Industria cărnii justifică utilizarea nitriților pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor producătoare de toxină botulinică.
E132 (indigotina) este un colorant care se adaugă în tablete și capsule, înghețată, dulciuri, produse de patiserie, biscuiți; poate provoca greață, vomă, hipertensiune arterială, urticarie, probleme de respirație și alte reacții alergice. Este permis în România.
E123 (amaranthul) este obținut din planta cu același nume; este folosit în amestecuri pentru prăjituri, umpluturi cu aromă de fructe, cristale pentru jeleuri, poate provoca astm, eczemă și hiperaciditate; în teste pe animale a provocat defecte neonatale și moarte fetală.
E122 (azorubina) este un colorant roșu, obținut din gudron, care se adaugă la dulciuri, marțipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reacții adverse la persoanele astmatice și la cele alergice la aspirină. Este interzis în Japonia, Suedia, SUA, Austria și Norvegia. Este permis în România.
E155 (brun HT) este utilizat în ciocolată și prăjituri. Poate produce reacții adverse la persoanele alergice la aspirină și la cele astmatice. Se cunoaște, de asemenea, că poate produce sensibilitate dermică. Este interzis în Danemarca, Belgia, Franța, Germania, Elveția, Suedia, Austria, SUA, Norvegia. Este permis în România.
E952 (ciclamat) este un îndulcitor artificial care poate produce migrene și alte reacții adverse; unele testări au arătat că poate fi cancerigen; este interzis în SUA (din 1970) și Anglia din cauza potențialului cancerigen. Este permis în România.
E312 (galat de dodecil) se folosește pentru a preveni râncezirea alimentelor grase; poate provoca iritație gastrică sau cutanată; nu este permis în alimente pentru sugari și copii mici deoarece provoacă tulburări hematologice; este asociat, de asemenea, cu tulburări nervoase; se folosește în uleiuri, margarină, untură, sosuri de salate. Este permis în