Discover millions of ebooks, audiobooks, and so much more with a free trial

Only $11.99/month after trial. Cancel anytime.

Pădurea spânzuraților - Rezumat
Pădurea spânzuraților - Rezumat
Pădurea spânzuraților - Rezumat
Audiobook1 hour

Pădurea spânzuraților - Rezumat

Written by Scribd

Narrated by Alexandra Malachi

Rating: 0 out of 5 stars

()

About this audiobook

Studiați sau citiți Pădurea spânzuraților by Liviu Rebreanu? Rezumatele Scribd sunt instrumentele perfecte pentru a înțelege și a vă bucura de clasicii literaturii române. Descoperiți în acest audiobook:

  • Rezumatul acțiunii
  • Rezumatul și analiza fiecărui capitol
  • Caracterizările personajelor principale
  • Explicarea temelor, motivelor și simbolurilor importante

Apostol Bologa este un locotenent român în armata austro-ungară. În contextul Primului Război Mondial și al anexării Transilvaniei de către Imperiul Austro-Ungară, el este etnic român dar cu cetățenie imperială. Anterior înregimentării, Bologa era un tânăr strălucit, absolvent de Filosofie la Budapesta și logodnicul unei fete de familie bună, Marta Domșa. Ulterior, ajunge un soldat decorat, ce crede cu tărie în datoria sa militară. Totul se schimbă odată cu participarea sa la execuția unui locotenent ceh numit Svoboda. Circumstanțele dezertării acestuia și privirea sa din momentul morții îl tulbură pe locotenentul român, care începe să se îndoiască de datoria sa.

Curând divizia sa este mobilizată pe frontul românesc, astfel încât protagonistul se confruntă cu posibilitatea de a lupta în mod direct cu frații săi de neam. Din acest moment, Apostol Bologa cochetează cu gândul dezertării. Pentru un timp, lucrează la biroul de muniție, departe de frontul propriu-zis. În acest timp, se îndrăgostește de Ilona, o tânără de origine maghiară, cu care se căsătorește imediat ce își încheie logodna cu Marta. Pe parcursul romanului, locotenentul se maturizează, își regăsește credința creștină și îmbrățișează crezul naționalist, ceea ce îi schimbă cu totul poziționarea în conflictul militar la care participă.

Până la urmă, când este pus să participe la procesul unor dezertori români și, ulterior, la executarea acestora, Apostol Bologa se hotărăște să părăsească frontul și armata austro-ungară și să treacă de partea românilor. Este arestat pe drum și condamnat la moarte prin spânzurare, finalul astfel oglindind moartea lui Svoboda de la începutul cărții. Aceasta formă de executare dă titlul romanului, Pădurea spânzuraților fiind o imagine recurentă în care, în urma execuțiilor, trupurile condamnaților sunt lăsate să atârne în continuare în copaci.

LanguageRomână
PublisherScribd
Release dateOct 3, 2023
ISBN9781094464534

Related to Pădurea spânzuraților - Rezumat

Titles in the series (18)

View More

Related audiobooks

Book Notes For You